Atklāts, kādai jābūt modinātāja melodijai, lai vieglāk pamostos

tautaruna.lv 16.aprīlis 2022, 18:10
 
Kaspars Krafts/F64
Izrādās, mūsu pašsajūta ir atkarīga ne tikai no miega ilguma un kvalitātes, bet arī no tā, pēc kāda modinātāja signāla mostamies.

To atklāja Melburnas Karaliskās Tehnoloģiju universitātes zinātnieki neliela pētījuma laikā, kurā piedalījās 50 cilvēki.

Vairākas nedēļas brīvprātīgie, izmantojot speciāli izstrādātu aptauju, fiksēja savu stāvokli (miegaina sajūta, dzīvesprieks, citas sajūtas) pēc pamošanās. Vienā no anketas pozīcijām tika piedāvāts norādīt, ar kādu modinātāja signālu cilvēks pamodās.

Zvana skaļums, ilgums, temps un tonis praktiski neietekmēja pamošanās kvalitāti un miega inerces ilgumu. Bet daudz kas bija atkarīgs no melodijas.

Brīvprātīgie, kuru modinātājpulksteņi atskaņoja melodiju, nevis skaļas vai skarbas skaņas, rīta miegainības sajūtu piedzīvoja ievērojami mazāk nekā citi.

Turklāt, jo melodiskāks un ritmiskāks bija signāls, jo vieglāk cilvēki pamodās un pēc tam jutās labāk. Kā optimālu melodiju piemēri pētījumā minēti The Beach Boys dziesmas "Good Vibrations".

Zinātnieki joprojām nespēj pateikt, kas tieši izraisīja šo efektu. Bet tiek pieņemts, ka melodiskās skaņas netraucē normālai smadzeņu darbībai pamošanās brīdī un ļauj organismam ātri un viegli pārslēgties no miega uz nomodu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas