Ārsti brīdina par populāra medikamenta bīstamību tieši sievietēm

tautaruna.lv 16.aprīlis 2022, 10:44
 
Oksana Džadana/F64
Kognitīvo spēju samazināšanās ir daļa no dabiskā novecošanās procesa. Tomēr atmiņas problēmas var liecināt par viegliem kognitīviem traucējumiem (MCI), kas vēlāk var izraisīt demenci. Saskaņā ar Mayo klīniku, tādas lietas kā izvairīšanās no pārmērīgas alkohola lietošanas, regulāras fiziskās aktivitātes un labs miegs palīdz uzturēt smadzenes veselību. Tomēr nesen veikts pētījums atklāja, ka populārs medikamentu veids var palielināt risku, kas saistīts ar smadzeņu problēmām, vēsta MedikForum.

Pētījums, kas tika publicēts žurnālā PLOS ONE, atklāja, ka sievietes, kuras pusmūžā bieži lietoja antibiotikas, saskārās ar ātrāku kognitīvo spēju pasliktināšanos, salīdzinot ar vienaudzēm, kas reti lietoja antibiotikas.

"Bieža antibiotiku lietošana ir kaitīga mūsu veselībai. Šis pētījums parādīja vēl vienu svarīgu aspektu. Bieži vien antibiotiku lietošana var būt saistīta ar kognitīvo spēju pasliktināšanos," komentēja medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Šerija Rosa.

Pētnieki analizēja 14 542 sieviešu atbildes. Pētījuma dalībnieces (vidējais vecums 55 gadi) ziņoja, cik bieži un cik ilgi viņas lietoja antibiotikas. Tām, kuras ziņoja, ka pēdējo četru gadu laikā ir lietojušas antibiotikas vismaz divus mēnešus, bija zemāki kognitīvie rādītāji.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:42

Jaunākās diskusijas