Nav labi! Atklāts, kuri pārtikas produkti rada reālu atkarību

tautaruna.lv 20.aprīlis, 14:08
 
Atis Ieviņš/F64
Britu klīniskā psiholoģe Džena Unvina sacīja, ka cilvēkiem visbiežāk veidojas atkarība no piecu veidu apstrādātiem pārtikas produktiem – picas, šokolādes, čipsiem, cepumiem un saldējuma, vēsta "Daily Mail".

Pārmērīgs sāls, cukura daudzums, konservanti un citas piedevas šādā pārtikā izraisa atkarību, līdzīgi kā nikotīns, alkohols un narkotiskās vielas.

Ultra apstrādāta pārtika ietver pārtiku, kas ražota rūpnieciskos apstākļos (rūpnīcās vai ātrās ēdināšanas uzņēmumos) no rafinētām un augsti attīrītām sastāvdaļām, pievienojot emulgatorus, biezinātājus, mākslīgos aromatizētājus, lielu daudzumu cukura un sāls.

Lietojot pārtiku ar šādām piedevām, smadzenēs tiek aktivizēti baudas centri. Šis ir vispārīgs termins vairākām smadzeņu struktūrām, kuru stimulēšana izraisa baudas sajūtu. Tas ir atbildīgs arī par vēlmēm, kārdinājumiem un atkarībām. Mūsdienu neirozinātnieki baudas centrus sauc par “pastiprināšanas sistēmu”.

Tas nozīmē, ka smadzenēs iesakņosies vienkāršais baudas ceļš, ēdot picu, šokolādi, cepumus un citus īpaši apstrādātus ēdienus. Atkarība no alkohola, tabakas vai narkotikām attīstās līdzīgi. Tajā pašā laikā atbrīvoties no pārtikas atkarības var būt tikpat grūti, neskatoties uz apziņu par veselībai nodarīto kaitējumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

20.aprīlis

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:48

Jaunākās diskusijas