Mediķi secina: laika maiņa palielina vēža risku

tautaruna.lv 4.novembris 2022, 19:00
 
Pixabay.com
Pēc Lietuvas Ģimenes ārstu asociācijas prezidenta profesora Jūliusa Kalibata domām, vasaras laiks ir kļūda, ko politiķi nesteidzas labot, vēsta Lietuvas TV3.

"Iespējams, neatradīsiet nevienu ģimenes ārstu, kurš apgalvotu, ka laika grozīšana divas reizes gadā, ieviešot tā dēvēto vasaras laiku, pozitīvi ietekmē cilvēku veselību. Tieši otrādi - pieaug to pacientu skaits, kuri pieprasa miegazāles, sūdzas par sāpēm sirdī, paaugstinātu nervozitāti, trauksmi, koncentrēšanās trūkumu un tamlīdzīgi," uzsver J. Kalibata.

2019. gadā zinātnieku grupa, kas pētīja miega traucējumus Amerikas Savienotajās Valstīs, iepazīstināja ar datiem, kas liecināja, ka pēc pavasara laika maiņas vairāk nekā 50 procenti amerikāņi jutās noguruši. Zviedru pētnieki atklāja, ka pēc vasaras laika ieviešanas palielinās sirdslēkmes risks, saasinās dažas garīgās slimības, kā arī pirmajās trīs dienās palielinās nelaimes gadījumu un rūpniecisko traumu skaits. Dānijā veiktais pētījums parādīja, ka par 11 procentiem palielinās reģistrētās depresijas gadījumu, un situācija normalizējas tikai pēc 10 nedēļām. "Neapšaubāmi, diennakts ritma traucējumi kaitīgi ietekmē mūsu ķermeni, secina J. Kalibata.
Austrālijas un Kanādas zinātnieki norāda, ka laika maiņas pirmajās dienās par 10% palielinās sirdslēkmju risks. Somu zinātnieki atzīmē, ka insulta risks laika maiņas dēļ palielinās par 8%, bet vecāka gadagājuma cilvēku grupā šis risks pieaug līdz 20%, onkoloģisko slimību gadījumā pat līdz 25%, kas liecina, ka laika maiņa ir bīstamāka senioriem un tiem, kas sirgst ar nopietnām slimībām.
ASV Ziemeļrietumu universitātes Diennakts ritmu un miega medicīnas centrs atzīmē, ka diennakts ritma traucējumi negatīvi ietekmē atmiņu, pasliktina domāšanu un lēmumu pieņemšanu, tiek pieļauts vairāk kļūdu. Rodas pat apetītes izmaiņas, jo, ja ēdam 1 stundu vēlāk nekā parasti, mūsu organismā palielinās izsalkuma hormons, kas izraisa izsalkuma sajūtu. Tādējādi laika maiņa var būt viens no aptaukošanās cēloņiem.
Vēl viena problēma, ko rada laikapstākļu izmaiņas, ir ceļu satiksmes negadījumu pieaugums. Saskaņā ar Kanādas Darba drošības un veselības centra datiem ļoti smagu nelaimes gadījumu skaits pirmajās dienās pēc laika maiņas palielinās par 25%. Kolorādo universitātes pētnieku iesniegtie skaitļi ir vēl iespaidīgāki - letālo negadījumu skaits pieaug pat par 17 procentiem. Kārnegija Melona universitātes pētījums atklāja, ka gājēju risks iet bojā negadījumos palielinās 3 reizes ik pēc 6 stundām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

4.novembris 2022

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:53

Jaunākās diskusijas