Latvijas ārsts atbild, vai vakcīnas ir efektīvas pret Covid-19 "delta" paveidu

tautaruna.lv 10.jūlijs 2021, 15:44
 
Sergei Fadeichev/TASS/Scanpix/Leta
Ģimenes ārsts, Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" sniedzis komentāru uz jautājumu, vai vakcīnas prec Covid-19 ir efektīvas arī pret vīrusa jaunajiem paveidiem.

Dzalbs norāda, ka bija zināmas bažas, ka jaunais Indijas paveids jeb tā dēvētais "delta" variants, varētu izraisīt plašus slimības uzliesmojumus un varētu pastāvēt bažas, ka vakcīnas nav pietiekami efektīvas.

"Bažas sākotnēji vairāk radās Lielbritānijā un nācās secināt, ka jā - viena vakcīnas deva nepasargā pret šo jauno variantu. Taču divas vakcīnas devas, tātad - pabeigts vakcinācijas kurss, ir pietiekami efektīvs, lai pasargātu no šīm saslimšanām," norāda ārsts.

Viņš gan piebilst, ka, iespējams, dažiem cilvēkiem efektivitāte ir hipotētiski zemāka, taču visā visumā aizsardzības līmenis esot vērtējams kā labs.

"Protams, mēs nevaram izslēgt arī tās situācijas, kad arī pilnībā vakcinēts iedzīvotājs var saslimt ar šo jauno formu. Taču šie gadījumi ir salīdzinoši reti un slimības gaita tomēr ir krietni vieglāka. Joprojām vakcīnas pietiekami efektīvi pasargā no jaunajiem variantiem," pauž Dzalbs.

Jāatzīmē, ka Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins uzsvēra, ka "delta" vīrusa paveids ir līdz pat 60% lipīgāks nekā Lielbritānijas jeb "alfa" paveids un tiek prognozēts, ka līdz augusta beigām 90% no visiem testu paraugiem jau būs "delta" paveids.

Jau vēstīts, ka Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska skaidroja, ka tagad saistībā ar "delta" jeb Indijas vīrusa varianta masveida izplatīšanos speciālisti vairs neiesaka Covid-19 pārslimojušajiem gaidīt līdz pēdējai 180.dienai, lai sāktu vakcināciju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:09

Jaunākās diskusijas