Kaimiņu dēļ rēzeknietes dzīve kļuvusi par murgu

tautaruna.lv 10.jūlijs 2021, 15:15
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
TV3 raidījums “Bez Tabu” atkārtoti viesojās pie rēzeknietes, personas ar invaliditāti Anitas, kura gadiem ilgi un jau bez spēka cīnās ar daudzdzīvoklu nama kaimiņu tumsonību. Sieviete ilgstoši gaida, kad līdz viņas pirmā stāva dzīvoklim izbūvēs uzbrauktuvi vai pacēlāju. Lai gan izbūvei akceptu devusi Būvvalde, izstrādāts projekts un līdzfinansējumu atvēlējusi pašvaldība, piekrišanu izbūvei nedod kaimiņi (nepieciešams 3/4 dzīvokļu īpašnieku akcepts).
Ar Anitu Rēzeknē žurnālisti atkārtoti tikās šī gada jūlija sākumā. Viņa aizvien gaida, kad kaimiņu tumsonība zūdīs, kad dos akceptu infrastruktūras izbūvei, lai ērtā un drošā veidā varētu izkļūt no sava pirmā stāva dzīvokļa.

Lai nesapūtu četrās sienās, Anita katru dienu cenšas doties Rēzeknes ielās, kur, pārvietojoties ratiņkrēslā, elpo svaigu gaisu vismaz divas stundas. Izkļūšāna ārpus mājas un atgriešanās miteklī ir mokoša: allaž jālūdz kādam iznest un uznest ratiņkrēslu, pati ar vēl knapi kustināmām kājām soļo pa trepēm, lai atkal iesēstos ratiņkrēslā. Uz trepēm cenšas nenokrist, jo īpaši uz lieveņa, kas ziemā mēdz būt apledojis.

Jau pērn par Sociālā dienesta līdzekļiem tika izstrādāts būvprojekts uzbrauktuves uz dzīvokli mājas ārpusē izbūvei. Nu izstrādāts cits risinājums - projekts pacēlājam. Gan uzbrauktuves risinājumam, gan aktuālajam pacēlājam zaļo gaismo devusi arī Būvvalde, norādot, ka izbūve nekaitēs daudzdzīvokļu namam. Izbūvi ar mieru līdzfinansēt Rēzeknes pilsētas pašvaldība. Tomēr infrastruktūras izbūvi kavē Anitas kaimiņu stūrgalvība un tumsonība, kā to sauc sieviete ratiņkrēslā. Daži kaimiņi nepamatoti uzskata, ka izbūve varot sabrucināt namu. Skaļi aģitējot šo pārliecību, tai pieslējies vairums kaimiņu, līdz ar to neizdodas saņemt nepieciešamo 3/4 dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

Anitas situācija ir neapskaužama, bet nav unikāla, ar nožēlu pauda Rēzeknes puses invalīdu un viņu draugu apvienības “Impulss” priekšsēdētājs Valdis Laganovskis. Kamēr pilsētā piekļuve personām ar kustību traucējumiem pašvaldības, valsts iestādēm, citām publiskām ēkām nodrošināta, cits, bēdīgāks stāsts ir daudzdzīvokļu namos ne vien Rēzeknē, bet arī citās pilsētās, piebilda Laganovskis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:45

Jaunākās diskusijas