Pētījums: Dusmas var kaitēt asinsvadu darbībai

Portāls nra.lv 2.maijs, 16:30
 
Pixabay
Vai kādreiz ir bijusi sajūta, ka dusmas plūst cauri vēnām? Saskaņā ar jaunu pētījumu, tas nav pārāk tālu no patiesības.

Trešdien, „Amerikas Sirds asociācijas” žurnālā publicētajā pētījumā minēts, ka dusmu sajūtas nelabvēlīgi ietekmē asinsvadu veselību.

Pētījuma ietvaros zinātnieki atlasīja 280 dalībniekus un deva viņiem uzdevumu, liekot astoņas minūtes pēc kārtas atcerēties dusmas, skumjas, nemieru vai neitralitāti.

Pirms un vairākas reizes pēc uzdevuma pētnieki veica indivīdu asinsvadu mērījumus.

Skumjas un trauksmes uzdevumi neuzrādīja būtiskas izmaiņas attiecīgajos marķieros, salīdzinot ar neitrālo uzdevumu, bet dusmas to darīja, sacīja pētījuma vadošais autors Dr. Daiči Šimbo, kardioloģijas doktors Kolumbijas universitātē ASV.

"Šķiet, ka dusmu negatīvā ietekme uz veselību un slimībām var būt saistīta ar to negatīvo ietekmi uz pašu asinsvadu veselību," viņš teica.

Pētnieki šajā pētījumā novēroja trīs galvenos veidus, kā dusmas ietekmēja asinsvadu veselību, sacīja Šimbo.

Pirmkārt, tas apgrūtina asinsvadu paplašināšanos. Otrkārt dusmas ietekmē šūnu bojājumu marķierus un treškārt - šūnu spēju sevi labot, sacīja Šimbo.

Pēc astoņu minūšu uzdevuma ar dusmu izraisīšanu, ietekme uz asinsvadiem bija vērojama līdz 40 minūtēm. Tas pats par sevi varētu neizklausīties tik slikti, taču Šimbo apgalvo, ka mums vajadzētu uztraukties par kumulatīvo efektu.

"Mēs domājam, ja esat cilvēks, kurš atkal un atkal kļūst dusmīgs, jūs hroniski bojājat savus asinsvadus," viņš teica. "Mēs to nepētījām, bet mēs domājam, ka šāda veida hroniski bojājumi no dusmām var izraisīt hronisku negatīvu ietekmi uz asinsvadiem."

Šis pētījums varētu palīdzēt mudināt cilvēkus, kuri piedzīvo daudz dusmu, meklēt uzvedības terapiju, sacīja Šimbo. Varbūt ir veidi, piemēram, vingrinājumi vai medikamenti, kā ārstēt dusmu kaitīgo ietekmi uz asinsvadiem, viņš minēja.

Tas nav par dusmu noliegšanu. Mēs visi piedzīvosim dusmas, bet ir jāmeklē veids, kā mēs varētu tās kontrolēt un samazināt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas