Vakcīnas vietā saņem sāls šķīdumu; apkrāpti tūkstošiem cilvēku

tautaruna.lv 10.jūlijs 2021, 10:46
 
AFP/Scanpix
Tūkstošiem cilvēku Indijā iekļuvuši krāpniecības shēmā un Covid-19 vakcīnas vietā saņēmuši sāls šķīdumu, vēsta "People".

Cilvēkiem vakcīnas vietā tika iepotēts sālsūdens jeb fizioloģiskais šķīdums.

Kopumā 2500 cilvēki saņēma viltus Covid-19 poti, ziņo Indijas varasiestādes.

Krāpšanas shēmu atklāja vietējā policija, kas bija saņēmusi vairākus ziņojumus par, iespējams, viltotu koronavīrusa vakcīnas izmantošanu cilvēku potēšanā.

Lieta pirmo reizi nonāca policijas redzeslokā aizvadītajā mēnesī, jūnijā, pēc tam, kad dažās no personām, kuras bija saņēmušas poti pret Covid-19, nespēja atrast savus vakcinācijas datus vienotajā Indijas veselības dienesta tiešsaistes lapā, kā arī nespēja atrast savus vakcinācijas sertifikātus.

Pēc policijas veiktās izmeklēšanas atklājās, ka aptuveni 12 vakcinācijas centros Mumbajā un Bengālijā, pēdējo divu mēnešu laikā 1200 cilvēkiem injicēts sāls šķīdums Covid-19 vakcīnas vietā.

Šobrīd ir aizturētas 14 personas, kuras ir vainojamas lielajā krāpšanas shēmā. Arestēto krāpnieku vidū ir vairākas ar medicīnu saistītas personas, tostarp ārsts Šivrajs Pataria un viņa sieva Nera Pataria, kuriem pieder viena no Mumbajas slimnīcām. Izmeklēšanas procesa ietvaros slimnīca šobrīd ir slēgta.

"Arstētās personas tiek apsūdzētas par noziedzīgu sazvērestību, krāpšanu un viltošanu," atzīst Mumbajas policists Višhals Thakurs.

Viltus vakcinācijas veicēji no cilvēkiem iekasēja arī samaksu par saņemtajām potēm. Vakcīnas cena svārstījās starp 10 līdz 17 ASV dolāriem. Izmeklēšanas laikā policija no krāpniekiem atguva aptuveni 28 000 ASV dolāru.

"Šokējoši ir tas, ka viltus vakcinācijas gadījumu skaits pieaug," vēsta medijs The New York Times.

Indijā turpina strauji izplatīties jaunais Covid-19 delta paveids. Lai samazinātu pastāvošos infekcijas izplatības riskus, valdība cenšas palielināt vakcinācijas tempus. Šī gada sākuma, pieaugot infekcijas izplatībai, Indijas valdība tika apsūdzēta par nepatiesas informācijas izplatīšanu. Tiek lēsts, ka faktiskie Covid-19 inficēšanās gadījumi ir daudz vairāk nekā tiek publiskots jaunākajā informācijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:10

Jaunākās diskusijas