Vaiņodes iedzīvotājai pēc ugunsnelaimes nākas dzīvot siltumnīcā

tautaruna.lv 19.aprīlis 2021, 19:02
 
Pixabay
“Naktī gulēju. Man suņi blakus, un tie sāka dīdīties. Attaisu acis – gaisma. Nodomāju, ka suņi uzspiedušies uz mobilā telefona. Pagriezos, bet man aiz galvas deg,” šausmīgo nakti pirms nedēļas atminas Vaiņodes iedzīvotāja Īrisa Korole, kura tagad spiesta dzīvot siltumnīcā, vēsta Lindas Kilevicas un Mika Kuncīša ("Kurzemes Vārds") raksts "Divdesmit minūtes ir no svara. Ugunsnelaimē zaudējot pajumti, sieviete spiesta dzīvot siltumnīcā" portālā liepajniekiem.lv.

Apzinoties, ka māja ir liesmās un pilna ar dumiem, sieviete nav varējusi atrast telefonu, kas licis pēc palīdzības steigties pie kaimiņiem. Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Vaiņodē, Kungu ielā, izcēlās pirms nedēļas, kur pēc sākotnējās informācijas, mājai bija aizdedzies jumts, taču nelaimes vietā ugunsdzēsēji konstatēja, ka 150 kvadrātmetru lielā māja deg jau teju visā platībā.

“Ugunsdzēsējs pirmo prasīja, kur gāze? Viņš paspēja aizskriet un iznest gāzes balonu,” pastāsta cietusī mājas īpašniece. Citādi drīz vien viss būtu uzgājis gaisā. Tomēr, viņasprāt, negadījums atkal pievērš uzmanību bēdīgajam faktam, ka Vaiņodē nav savu ugunsdzēsēju. “Ilgi brauca. Divdesmit minūtes ir daudz no svara. Kad zvanīju, tikai virtuvē pie mūreļa dega. Kamēr atbrauca, dega viss,” saka Ī. Korole.

“Ārpusi daudzmaz esam savākuši. Vaiņodes pašvaldība palīdzēja te to priekšu novākt,” viņa atzīmē. Atvesta gulta, apsolīts ledusskapis un gāzes plīts. No domes piešķirtā 400 eiro pabalsta izņēmusi daļu, 200 eiro, lai nopirktu nepieciešamāko.

“Dzīve man ir tur,” Īrisa izrāda saulē labi piesilušo siltumnīcu, kur ieklāts finieris, lai nav pa zemi jāstaigā.“Kur man citur būt? Ja ierādītu kādu dzīvoklīti, kur es ar viņiem ietu? Man ne tikai suņi ir, bet vistu pilns stallis.” Naktī taču ir auksti! “Man ir sildītāji,” viņa smejas, “kad šitie četri sīkie man pieguļas blakus, ir karsti.” Nelaimi pārcietusī sieviete optimistiski teic, ka tagad taču kļūst arvien siltāks. Briesmīgāk tad, ja cilvēki zaudē pajumti pirms ziemas.

Ī. Koroles meita dzīvo tepat Vaiņodē, strādā uzņēmumā “Daiļrade koks”, viņa vietnē Facebook ievietojusi lūgumu palīdzēt mammai. “Viņa jau sauc pie sevis, taču pati ar bērnu dzīvo īrētā dzīvoklī. Turklāt - kas notiek, kad pagriež muguru? Garāža ir vesela, ej, ņem, ko tu gribi. Siltumnīcu arī neaizslēgsi. Vēlu vakarā krustojumā iebrauc auto un stāv bez uguņiem. Ieslēdzu lukturīti, notinās. Nakts laikā ekskursijā bija atbraukuši?” saimniece bažījas par atlikušo īpašumu.

Vaiņodniecei pašlaik īpaši daudz mantu nevajagot, jo nav jau, kur likt. Ļoti nepieciešams galds, un nevar iztikt bez paša vienkāršākā datora. “Es neesmu nekāda aizgājušo laiku omīte, man visa dzīve ir internetā,” viņa smejas. Vēl lūgums - varbūt kādam ir dzīvojamais vagoniņš, kas jau kļuvis lieks un ko varētu atdāvināt.

Bez naudas līdzekļiem sieviete neesot, jo strādā Vaiņodes pansionātā, taču no minimālās algas neko nevar nopirkt, “tāpēc visa dzīve ir kredītā”, lai kaut ko uzsāktu. Ugunsgrēkā bojā aizgāja uz nomaksu iegādātais inkubators un tikko izperinātās paipalas.

Saimniece cer māju atjaunot: “Iet prom un šo visu pamest netaisos, te ir ieguldīts ļoti liels darbs. Taču pašlaik te viss ir jāgrauj nost. Vajadzīga piekabe un vīri, darba rokas, kas var novākt krāsmatas.” Vaiņodes novada pašvaldības izpilddirektors Normunds Pāvils apliecina, ka Komunālais dienests jau bija iedevis palīgus un došot vēl.

Visi labas gribas cilvēki, kuriem ir iespēja palīdzēt Īrisai Korolei, var zvanīt pa tālr. 28946472.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:42

Jaunākās diskusijas