Kā saules gaisma var ietekmēt Covid-19?

tautaruna.lv 19.aprīlis 2021, 7:00
 
Atis Ieviņš/F64
Edinburgas universitātes zinātnieki Lielbritānijā atklājuši, ka reģionos ar lielu daudzumu saules gaismas cilvēki Covid-19 dēļ mirst mazāk. Tajā pašā laikā runa ir par noteiktu ultravioletās gaismas apakštipu, kas, izrādās, potenciāli aizsargā pret koronavīrusu. Par to ziņots rakstā, kas publicēts žurnālā British Journal of Dermatology.

Pētnieki salīdzināja visus ar koronavīrusu saistītos nāves gadījumus ASV kontinentālajā daļā no 2020. gada janvāra līdz aprīlim ar UV līmeni 2474 ASV apgabalos tajā pašā laika posmā.

Rezultātā izrādījās, ka cilvēkiem, kuri dzīvo apgabalos ar visaugstāko ultravioletā starojuma A (UVA) iedarbības līmeni, bija mazāks risks nomirt no Covid-19, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri dzīvo vietās ar zemāku UVA līmeni.

Līdzīga veida pētījums tika atkārtots Anglijā un Itālijā, un secinājums bija tāds pats.

Zinātnieki ņēma vērā tādus ārējos faktorus kā, piemēram, vecumu, etnisko piederību, sociālekonomisko stāvokli, iedzīvotāju blīvumu, gaisa piesārņojumu, temperatūru un infekcijas līmeni noteiktās teritorijās. Tomēr efektu nevar izskaidrot ar augstāku D vitamīna līmeni organismā, jo tā izstrādi organism;a ietekmē ultravioletais starojums B (UVB), bet pētījumā tika aplūkotas zonas ar nepietiekamu UVB līmeni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:38

Jaunākās diskusijas