Arestovičs: Putins ir gatavs atvadīties no sava "kroņa dārgakmeņa"

Portāls nra.lv 24.marts 2023, 11:00
 
Scanpix/AFP
Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš uzsāka karu Ukrainā, jau garīgi atvadījies no savas impēriskās "pērles" - īslaicīgi okupētās Krimas pussalas, sacīja bijušais Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs, ziņo Lietuvas tv3.

Komentējot nedēļas nogalē notikušo V. Putina vizīti anektētajā Krimā, O. Arestovičs sacīja, ka V. Putinam ir zināms - Ukrainas bruņotie spēki pretuzbrukuma ietvaros plāno veikt masīvu uzbrukumu šai teritorijai. "Ja Krimas aneksijas gadadienā nav publiski solījumi aizsargāt Krimu, tas nozīmē, ka Putins vienkārši nevēlas palikt atbildīgs," sarunā ar Krievijas opozicionāru, juristu un blogeri Marku Feiginu sacīja O. Arestovičs.

Viņš minēja, ka vizītes laikā pussalā Putins bijis ļoti kluss un nav devis solījumus nodrošināt Krimu ar saldūdeni, aizsardzību, Krievijas militārpersonu “spēku” vai vismaz pasargāt Krimas tiltu no HIMARS raķešu triecieniem.

Pēc O. Arestoviča domām, Krievijas armija aktīvi stiprina savu aizsardzību un rok ierakumus pussalā, kas, pēc viņa teiktā, liecina, ka Kremlis ir samierinājies ar Krimas iespējamo nodošanu. “Krima ir Putina kroņa dārgakmens. Tas ir viņa 22 gadus ilgās valdīšanas kronis, viņa politikas kvintesence... Un tagad šī pērle tiek noņemta no Putina vainaga ar ķirurģiskām pincetēm, un viņš pat nemēģina tam pretoties,” sacīja bijušais padomnieks. Krievija Krimu anektēja 2014. gadā, un lielākā daļa pasaules nosodīja šo aneksiju, ko tā uzskata par nelikumīgu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pieprasa Krievijai atkāpties no pussalas un teritorijām, kuras Kremļa spēki okupē kopš 2022. gada februāra, taču V. Putins neizrāda nekādu nodomu atteikties no okupētajām teritorijām. Tieši pretēji - viņš uzsvēra Krimas saglabāšanas nozīmi. "Skaidrs, ka Krimas un Sevastopoles dēļ šobrīd svarīgākā prioritāte ir drošības jautājumi," sacīja V. Putins. "Mēs darīsim visu, kas nepieciešams, lai novērstu jebkādus draudus."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:38

Jaunākās diskusijas