Portugāle atsakās maksāt reparācijas bijušajām vergu kolonijām

Portāls nra.lv 28.aprīlis, 16:00
 
Unsplash
Portugāles valdība ir paziņojusi, ka tā atsakās uzsākt jebkādu procesu, lai izmaksātu kompensācijas par zvērībām, kas pastrādātas transatlantiskās verdzības un koloniālās laikmeta laikā, pretēji iepriekšējiem prezidenta Marselo Rebelo de Sousas komentāriem.

No 15. līdz 19. gadsimtam seši miljoni afrikāņu tika nolaupīti un ar Portugāles kuģiem piespiedu kārtā pārvesti pāri Atlantijas okeānam un pārdoti verdzībā, galvenokārt Brazīlijā.

Rebelo de Sousa teica, ka Portugāle varētu izmantot vairākas metodes, lai izmaksātu reparācijas, piemēram, atcelt bijušo koloniju parādus un nodrošināt finansējumu.

Valdība paziņojumā, kas nosūtīts Portugāles ziņu aģentūrai „Lusa”, norāda, ka vēlas "padziļināt savstarpējās attiecības, cieņu pret vēsturisko patiesību un arvien intensīvāku un ciešāku sadarbību, kuras pamatā ir brāļu tautu samierināšanās".

Tomēr tā piebilda, ka tai nav "nav procesa vai specifikāciju programmas" reparāciju maksāšanai, norādot, ka šo nostāju ievēroja iepriekšējās valdības.

Tas izraisīja spēcīgu kritiku no labējo partiju puses, tostarp Demokrātiskās alianses valdības koalīcijas jaunākā partnera, CDS-Tautas partijas.

Portugāles koloniālais laikmets ilga vairāk nekā piecus gadsimtus, un Portugāles pakļautībā bija Angola, Mozambika, Brazīlija, Kaboverde, Santome un Prinsipi, Austrumtimora un dažas Āzijas teritorijas.

Āfrikas valstu dekolonizācija un impērijas beigas Āfrikā notika tikai dažus mēnešus pēc tam, kad Portugāles "neļķu revolūcija" 1974. gada 25. aprīlī gāza ilgāko fašistu diktatūru Eiropā un ieviesa demokrātiju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas