Latvijas profesors: Vācijā minimālā alga ir lielāka nekā šeit profesoram

tautaruna.lv 4.februāris 2022, 12:09
 
Ģirts Ozoliņš/F64
"Lai jūs dabūtu labu pasniedzēju šurp, viņam jāmaksā labu algu," runājot par ārvalstu studentu un pasniedzēju piesaisti Latvijas augstskolās izglītības prestiža veicināšanai, kanāla TV24 raidījumā "Preses klubs" saka profesors Ivars Kalviņš.

I. Kalviņš atklāj, ka citās valstīs akadēmiskajā vidē darba samaksa ir nesalīdzināmi labāka.

"Teiksim Vācijā minimālā alga ir lielāka nekā profesoram Latvijā," pauž I. Kalviņš. "Ko jūs gribat - profesoru no Vācijas uz Latviju? Tā ir problēma, ko bez finansējuma atrisināt nevarēs."

Viņš uzskata, ka izglītības līmeņa celšanai būtu jaatjauno nulles līmeņa kursi augstskolās, īpaši eksaktajās zinātnēs, jo šie priekšmeti joprojām nv nepieciešamajā līmenī vidusskolās.

"Ir liela armija jauniešu un ne tikai jauniešu, kuri gribētu mainīt profesiju, bet nespēj, tāpēc, ka viņi nav šo mācījušies," pauž profesors.

Kā otru ieteikumu viņš pauž atzītu profesoru lasītus pamatkursus tiešsaistē, norādot, ka šodien attālinātas mācības nodrošināt vairs nav grūti.

Runājot par ārvalstu studentiem Latvijā, viņš norāda, ka tie ir labi valstij, taču, viņiem praktiskās iemaņas jāapgūst Latvijas klīnikās. "Nodaļas un palātas ir tik, cik tās ir. Tur jūs nevarat vienlaicīgi ielaist 100 [cilvēkus], lai kaut ko paskatās," norāda profesors, akcentējot, ka milzu ārzemju studentu pieplūdums var likt pazust praktiskajai pieejai, kā piemēru minot Vāciju, kur pacientu apkopi studenti veic virtuāli.

Tāpat I. Kalviņš norāda, ka svarīgi ir studentiem nodrošināt valsts apmaksātas prakses vietas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:37

Jaunākās diskusijas