Pētnieki atklāj, populārs miega līdzeklis var kaitēt veselībai

tautaruna.lv 4.februāris 2022, 20:30
 
pexels.com
Jaunā pētījumā atklāts, ka cilvēki arvien vairāk, lai iemigtu, izmanto medikamentu - melatonīnu. Šāda medikamentu lietošana var radīt veselības problēmas, ziņo "CNN".

Eksperti atzīst, ka daudzi cilvēki uzskata, ka veikalos nopērkamais melatonīns ir augu izcelsmes piedeva vai vitamīns. Patiesībā melatonīns ir hormons, kuru ražo dziedzeris, kas atrodas galvas smadzenēs.

"Pastāv viedoklis, ka, ja tas ir dabisks, tas nevar kaitēt. Patiesība ir tāda, ka mēs vienkārši nezinām melatonīna ietekmi uz pieaugušajiem vai bērniem ilgtermiņā," pauž ASV miega speciāliste, pētniece Rebeka Robina.

Robina vērš uzmanību uz to, ka pēdējos gados arvien pieaug to cilvēku skaits, kas ikdienā izmanto medikamentus, kuri satur melatonīnu.

Pētnieki ir satraukti par šo pieaugošo tendenci.

"Pētījumos pierādījies, ka miega līdzekļu lietošanu var sasaistīt ar demences risku un agrīnu nāvi," pauž pētniece.

Izrādās, ka bieži lietojot melatonīnu var rasties galvassāpes, reibonis, slikta dūša, vēdera krampji, miegainība, dezorientācija, aizkaitināmība, viegla trauksme, depresija, drebuļi un zems assinspiediens.

ASV Nacionālais veselības institūts ziņo, lai arī īslaicīgi melatonīns var palīdzēt ātrāk iemigt un labāk izgulēties, šobrīd nav zināms, kādas sekas tas var atstāt uz veselību, ja tiek lietots ilgstoši.

Pētniece atklāj, ka dienā nepieciešams uzņemt mazāk par 5 miligramiem melatonīna. Tomēr bieži vien cilvēki uzņem lielāku devu. Tādējādi laika gaitā tas var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību.

Eksperti iesaka labāk izvairīties no šādiem miega veicinošiem medikamientiem. Viņi iesaka labāk vismaz stundu pirms gulētiešanas vingrot, izslēgt TV vai telefonu un atpūsties tumšā istabā. Atrodoties tumšā telpā ķermenis sāk izdalīt melatonīnu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:10

Jaunākās diskusijas