Vakcinācijas birojs atbild, vai vakcīnas ir efektīvas pret Covid-19 mutācijām

tautaruna.lv 23.aprīlis 2021, 11:00
 
Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency
Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" pauž, ka šobrīd visi esošie vakcīnu ražotāji nodrošina maksimāli labāko.

Uz skatītāja jautājumu, vai vakcīnas ir efektīvas pret Covid-19 mutācijām, ņemot vērā, ka Latvijā jau ir fiksēti Dienvidāfrikas paveida gadījumi, Strazda norāda, ka nav precīzi teikt, ka vakcīnas ir "bezspēcīgas" pret šiem paveidiem.

"Arī esošie vakcīnu veidi nodrošina maksimālu aizsardzību pret šobrīd identificētajiem paveidiem. Balstoties uz imonologu un ekspertu vērtējumu, mums noteikti ir jāturpina vakcinēties ar šobrīd esošajām vakcīnām," norāda Strazda.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā atklāti pieci saslimšanas gadījumi ar Dienvidāfrikas paveida SARS-CoV-2, ar bīstamo E484K mutāciju, kam esošās vakcīnas nav pietiekami efektīvas, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

Viņš sacīja, ka patlaban vēl nav skaidrs par šī vīrusa tipa lipīgumu, taču tas nepārspēj Lielbritānijas paveida lipīgumu.

Viņš uzsvēra, ka nav tā, ka vakcīnas iedarbība nebūs pavisam, saslimstot arī ar šī tipa vīrusu, slimībai nebūs tik smaga forma. Patlaban zinātnieki izstrādā vakcīnas, kas uzveiktu arī šo variantu. Labā ziņa ir tā, ka gadījumā, ja cilvēks to izslimo, tad viņš iegūst imunitāti pret šo pašu variantu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:49

Jaunākās diskusijas