FOTO: Kandavas pusē atrod padomju laikos iznīcinātu dabas vērtību

tautaruna.lv 14.maijs 2019, 16:52
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Latvijas Petroglifu centrs sociālajos tīklos dalījies ar visai skumju stāstu - padomju laikos iznīcināts viens no lielākajiem dižakmeņiem Latvijā. Pašlaik tiek meklētas fotogrāfijas, kā dabas veidojums izskatījies pirms saspridzināšanas.

"Šoreiz par kādu lielu zaudējumu. Daudzi zina populāro Abavas (arī Kandavas, Matkules, Melderu) Velnakmeni Abavas ielejas malā starp Kandavu un Sabili. Kādreiz no tā pavērās lieliska ainava uz Abavas senleju (skatiet to vecās atklātnēs), bet tagad visa nogāze aizaugusi ar brikšņiem un skats vairs nav ne tuvu tik labs kā senāk.

Taču Kandavas novads varētu lepoties ar, iespējams, 5 reizes lielāku dižakmeni nekā Abavas Velnakmens! Tomēr varētu tikai tad, ja šis milzīgais akmens būtu saglabājies līdz mūsdienām.

Diemžēl padomju laikos izcilu izmēru dižakmens ir ticis saspridzināts un, cik zināms, no tā kalts Ļeņina piemineklis Rēzeknei. Tagad milzīgā akmens atlūzas, kuru kopējais apjoms ir vismaz 15 kubikmetri, vēl apskatāmas Rūmenes apkārtnē netālu no bijušo Paparžu māju vietas. Pa vidu starp atlūzām ir liela bedre, kur bijusi akmens aizvestā daļa. Spriežot pēc bedres un atlūzu apjomiem akmens bijis vismaz 30 kubikmetrus liels, bet iespējams, ka arī pat 100 kubikmetru apjomā. Zināms, ka no viena sāna akmens bijis ļoti augsts, virsma liela un plakana, bet no otra sāna tas bijis tāds, ka kāds vietējais cilvēks pielicis lielu dēli, ar motociklu uzbraucis uz akmens un varējis „astotnieku izbraukāt”!

Varenā akmens atlūzas tagad ieaugušas brikšņos, bet tos attīrot varētu iegūt interesantu kultūrvēsturisku ainavu. Tas būtu savdabīgs tūrisma objekts, kur paskatīties kā padomju laikos iznīcināts viens no Kurzemes lielākajiem dižakmeņiem. Kurzemnieki, kandavnieki, varbūt kādam mājās saglabājies kāds foto ar šo akmeni pirms saspridzināšanas!?" jautā Latvijas Petroglifu centrs.

Dižakmens ir laukakmens, kura izmēri pārsniedz noteiktus parametrus un uz kuriem parasti attiecas noteikumi par dabas pieminekļu aizsardzību. Latvijā par valsts nozīmes dabas pieminekļiem uzskatāmi dižakmeņi ar tilpumu virs 10 m³, par vietējas nozīmes — virs 7 m³. Lielākais Latvijas dižakmens ir Nīcgales Lielais akmens, kura tilpums ir ap 170 m³.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:18

Jaunākās diskusijas