Hāmaņa muižas īpašnieki lūdz vietējo iedzīvotāju palīdzību

tautaruna.lv 14.maijs 2019, 18:41
 
Aigars Eglīte/F64 Photo Agency
Jaunie Hāmaņa muižas īpašnieki vērsušies ar lūgumu sociālajos tīklos, kur aicina rīdziniekus dalīties ar fotomirkļiem, kur iemūžināta muižas ēka vēl pirms postošā ugunsgrēka.

"Tikko iegādājāmies "Hāmaņa muižiņu" un esam sākuši darbu pie projektu izstrādes, lai ēku atjaunotu.

Darba gaitā esam apzinājuši visus arhīvus, bet diemžēl ir ļoti trūcīgi ar pieejamajiem foto materiāliem no laika, kad ēka vēl bija saglabājusi savu oriģinālo izskatu.

Lai ēku atjaunotu sākotnējā izskatā, mums ļoti noderētu kādas bildes, kas tapušas pirms ugunsgrēka 2007. gadā. Vēlams, protams, labā kvalitātē, jo no bildēm mums būs jāizsecina samērā smalkas fasādes detaļas. Ja jums ir kādas Hāmaņa muižinas, Slokas ielā 41A, bildes, lūdzu sūtiet šeit vai privāti," aicina Viestarts.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Rīgas domes Īpašuma departaments izsolē par 83 756 eiro pārdeva Hāmaņa muižu Slokas ielā. Īpašumu iegādājās "Ad Verbum", kas bija arī vienīgais izsoles dalībnieks.

Muižas ēkas kopējā platība ir 405,5 kvadrātmetri, bet ēkai piegulošās zemes platība ir 2074 kvadrātmetri. Īpašums atrodas netālu no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza, un teritorija ap to ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Hāmaņa muiža celta 1886.gadā. Dzīvojamā ēka šajā kompleksā ievērojama ar vēlīnā klasicisma un neoklasicisma arhitektūras elementiem - tornīti, kolonnām, dekoratīviem skursteņiem, kā arī romantisma elementiem - XX gadsimta mūrēto paviljonu. No topogrāfiskā viedokļa muiža iezīmē Slokas ielas vēsturisko veidošanos IXX gadsimta sākumā.

Rīgas dome muižu savā pārziņā pārņēma 2012.gadā, taču pirms tam to apsaimniekoja SIA "Mono". Toreiz abu pušu attiecības tika risinātas tiesā, jo pašvaldības ieskatā arhitektūras pieminekļa stāvoklis pasliktinājās, jo nomnieks nedarīja neko, lai ēku sakārtotu un veiktu restaurācijas darbus. Turklāt 2007.gada vasarā iznomātajā īpašumā izcēlās ugunsgrēks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:30

Jaunākās diskusijas