Pastāsta, kāpēc rodas kļūdas skolēnu testēšanā uz Covid-19 Latvijā

tautaruna.lv 5.oktobris 2021, 15:13
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Veselības centru apvienības (VCA) un SIA "Centrālā laboratorija" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa, viesojoties kanāla TV 24 raidījumā "Dr. Apinis", pastāstījusi, kād ir Covid-19 testa nodošanas process skolēniem Latvijā.

Speciāliste atklāj, ka, vērtējot "atraidīto" siekalu testu procentu, secināms, ka siekalu paraugi no skolēniem netiek ievākti atbilstoši instrukcijām.

Centrālās Laboratorijas instrukcijā noteikts, ka vismaz stundu pirms testa veikšanas, skolēns nedrīkst ēst, košļāt košļājamo gumiju, dzert, lietot medikamentus, kā eorosolus mutes dobumam, inhalatorus, sūkajāmās tabletes kaklam. Tāpat skolēni pirms siekalu testa nodošanas nedrīkst tīrīt zobus vai skalot muti ar skalojamajiem līdzekļiem. Siekalu savākšanai labākais laiks ir rīts, jo tad siekalās ir visaugstākā vīrusa koncentrācija.

Ņemot vērā, ka ir gadījumi, kad šie noteikumi netiek ievēroti, rodas kļūdas testēšanā, norāda speciāliste.

"Jābūt ārstniecības personai vai skolotājam klāt, kad bērns nodod [testa] paraugu. Tas ir primārais un pats svarīgākais," saka Lapiņa. "Es šoreiz gribēšu aizstāvēt skolotājus, jo viņiem ir milzīga slodze, tāpat, kā skolu medicīnas māsām."

Speciāliste arī atzīmē, ka par šo procesu skolās ir atbildīgi datu aizsardzības inspektori.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:58

Jaunākās diskusijas