Vijciemā sirojošos lāčus varētu iemidzināt un vest prom

tautaruna.lv 5.oktobris 2021, 17:30
 
Ilustratīvs attēls / Edmunds Brencis/ F64
Ne visai veiksmīgi pagājušajās brīvdienās Vijciemā, Ziemeļvidzemē, sākusies tur sirojošo lāču aizbaidīšana, vēsta TV3 Ziņas.

Vēl piektdien, 1. oktobrī, atbildīgās iestādes solīja, ka lāču apturēšanā iesaistīsies gan mednieki, gan Zemessardze, gan policija, kuri varētu izmantot gan trokšņa munīciju, gan gumijas lodes.

Taču realitātē visas aizvadītās brīvdienas ar lāčiem cīnījušies tikai paši iedzīvotāji.

Vijciema pagasta Mežmuižā pār lāču viesošanos liecības ir teju uz katra stūra. Piemēram, uz šīs ēkas logiem joprojām ir lāču ķepu nospiedumi, bet tālāk uz durvīm skrāpējumi, jo lāči mājā centušies iekļūt.

Vietējais iedzīvotājs Aivis Kalniņš stāsta, šis ir tikai viens no daudzajiem īpašumiem, kuru dzīvnieki apmeklē. Arī viņa viensētā, lāči redzēti regulāri. Māja no zvēru sirojumiem arī cietusi.

“Vienā naktī bija visi četri stūri ar melnām ķepām. Un šeit bija viņi mēģinājuši iekļūt. Te kaut kādi skrāpējumi ir, sieva gan jau nomazgāja, te ir tā metāla bulta, ko viņi ir nolauzuši. (..) Šeit ābele ar āboliem bija. Plānojām vākt nost kaut kad, nest pagrabā. Nu, ir jau nolasīti. Šeit es biju appļāvis kaut kad, lai var normāli pieiet, bet zari te visi, redzat, viņi nav aplauzti tikko, bet pagājušonedēļ,” stāsta Kalniņš.

Aizvadītās piektdienas lēmums, ka tagad dzīvniekus no īpašumiem varēs biedēt atpakaļ mežā, izmantojot arī trokšņa munīcija un pat gumijas lodes, ne tikai Aivim, bet vēl citiem tuvējo māju iedzīvotājiem deva cerību, ka lāču postīšana beidzot tiks izbeigta. Tomēr solītais ar policijas, mednieku un zemessargu iesaisti, tā arī nav noticis.

“Nav neviens [no aizbaidītājiem] redzēts, paši visu laiku ar petardēm viņus baidām. Neviens no oficiālajām iestādēm nav redzēts. Es jau to mēģināju teikt preses konferencē, ka šī shēma, kad mēs ieraugām lāci, mēs zvanām policijai vai medniekiem, kuriem ir jāierodas, tas nozīmē, ka arī lācim ir jāizstāsta, ka viņam ir jāpaliek te, lai oficiālo iestāžu darbinieki varētu darboties,” saka Kalniņš.

Turklāt sestdien novērota situācija, kad lāčus ar petardēm biedējot vieniem kaimiņiem, pēc laika tie vienkārši savus sirojumus turpina citā - Aivja viensētā. Iedzīvotāji tādēļ pārliecināti - bez koordinētas rīcības, dzīvniekus padzīt neizdosies.

Savukārt pašvaldībā pauž, - viņiem nav savu resursu, lai veiktu šādas funkcijas. Tikmēr, piemēram, zemessardze un mednieki šādus dzīvnieku biedēšanas pakalpojumu veikt, vienkārši atteikuši.

Pašvaldībā noritot sarunas par iespēju lāčus iemidzināt un pārvest citur, esot uzrunāts arī kāds igauņu speciālists. Par šādu soli ir arī iedzīvotāji, kuri norāda - tie nekādā gadījumā neatbalstītu lāču nomedīšanu, taču ir par to pārvešanu uz nomaļāku mežu vai zoodārzu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:45

Jaunākās diskusijas