Vīrietis vēlas līgavu ar pielocītu pūra lādi

tautaruna.lv 5.oktobris 2021, 20:30
 
facbook.com Ekrānšāviņš
Kāds mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotājs saviem sekotājiem atklājis, ka vēlas līgavu, kura sagatavojusi pūru. Šis ieraksts raisījis diskusiju un arī jautājumus.

Zinātāji māk teikt, ka pūrs Eiropas civilizācijas juridiskajā aspektā kopš Senās Romas laikiem uztverams kā vecāku īpašuma daļas nodošana meitai stājoties laulībā, kā nodrošinājums meitai tās atraitnības gadījumā vai tad, kad nākamais vīrs negribēs - vai nespēs - nodrošināt mazbērnus.

Pūrā varēja ietilpt dažādas lietas gan nauda, gan mēbeles, arī īpašumi, bet lielākoties pūra lāde jeb “cerību lāde”, kā to dažviet mēdza saukt, tika pielocīta ar pašas jaunās meitas, topošās līgavas, darinātiem apģērba gabaliem, kā arī dvieļiem, gultas veļu, galdautiem.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" kāds jauns vīrietis atklāja, ka vēlas līgavu ar pūra lādi, kā arī vaicājis, vai mūsdienās tādas meitas ar pūra lādi maz eksistē?

twitter.com

Kāda sievietes uz izteikumu par zeķēm norādījusi, ka visus izmērus jau zeķēm nemaz nemēdz adīt. Kas vīrietī radījis vēl vairāk jautājumu.

"Kā neada. Bet īstenībā good point. Kā tās beibes agrāk zināja kāds būs tautu dēla kājas izmērs? Vai arī pūra lādē zeķes nelika? Man īstenībā ir daudz jautājumu par šo"

"Un piemēram ja tu biji mudaks un sieva tevi pameta, vai viņa ņēma pūra lādi atpakaļ? Un kad precējās vēlreiz tad ar to pašu pūra lādi? Vai taisīja jaunu? Es domāju ka sievas agrāk nešķīrās tikai tàpē, ka viņām bija slinkums jaunu pūru adīt"

twitter.com

twitter.com

Diskusijā iesaistījās arī citi vīrieši, viens no tiem izteica savu viedokli par adītu cimdu daudzuma nepieciešamību.

"Tu aizej uz mežu nolaist priedes, cik nu tur ziemai vajag, atzaro, sazāģē, sakrauj kamanās, mājās saliec žāvēties... Redzēs, cik tev ilgi tas viens dūraiņu pāris izvilks!"

twitter.com

Toties kāds cits ierosināja pūru padarīt modernāku un piemērot mūsdienu iespējām.

"Mūsdienās varētu brendi piedāvāt "Pūra lādes" package. Tjipa H&M priekš visiem un tad kaut kādi Hilfiger utt priekš turīgākiem. "Puura Laade" selection. Standarta, Advance un Lux".

twitter.com

Mājaslapā latvietespurs.lv iespējams uzzināt vairāk informācijas par pūra locīšanas tradīcijām.

"Līgavas pūrs sastāvēja no dvieļiem, cimdiem, jostām, baltajām villainēm, galdautiem, palagiem, zeķēm un dāvanām vīra tēvam, mātei, brāļiem un māsām. Bagātām meitām pūrā bija 100 dvieļu, 100 pāri cimdu, 24 villaines, 12 palagu, 12 linu kreklu ar izšuvumiem, 12 pāri baltu un 12 pāri krāsainu zeķu, un bieži vien vienā pūra lādē šī bagātība neietilpa."

Aizvien daudzi meistari piedāva pūra lādes izgatavošanu ( ar apkalumiem, kokgriezumiem ), tātad ir arī pieprasījums.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas