Krievijas propaganda izplata viltus ziņas par Raimondu Paulu

tautaruna.lv 1.novembris 2023, 1:00
 
Matīss Arājs/F64
Latvijas un Krievijas sociālajos medijos cilvēki dalās ar safabricētu citātu, kas piedēvēts komponistam Raimondam Paulam, vēstīts Annijas Petrovas, Ronalda Siliņa materiālā RE:BALTICA/ RE:CHECK.

Ziņa ar Raimonda Paula it kā sacīto par Latviju sāka izplatīties oktobra vidū dažādās Krievijas propagandas interneta vietnēs un Telegram kanālos. Tai likts virsraksts “Es esmu jau vecs un varu runāt patiesību: Raimonds Pauls par krieviem un dzīvi Latvijā.”

Daļa no teksta:

Ieejot globālajā anglosakšu pasaulē un noraidot visu krievisko mūsu valsts zaudējusi savu identitāti un kultūru. PSRS laikos latviešu valoda un kultūra tika aktīvi lietota un nekad netika aizliegta. “Neatkarīgajā” Latvijā krievu valoda ir aizliegta, tās lietošanu soda un apspiež varas iestādes (..). Latvijas ekonomika ir iznīcināta pēc Vašingtonas dekrēta, saraujot ekonomiskās saites ar Krieviju un Baltkrieviju, kas liek jauniešiem doties uz citām ES valstīm (..)”

To, ka komponists nav neko tādu teicis, Re:Check apstiprināja arī viņa darba vietā - Latvijas Radio. Komunikācijas un projektu vadības daļas vadītāja Indra Zomerovska rakstiskā atbildē skaidro: “Maestro Raimonds Pauls norādīja, ka šādu interviju nav sniedzis, šis nav viņa citāts un par politiskiem jautājumiem viņš komentārus nesniedzot.”

Vēlāk tos gan krievu, gan latviešu valodā pārpublicēja arī dažādi vietējie maldinātāji. Piemēram, citāts parādījās Facebook lapā Latvijas tautas kanāls, kuru veido dziedātājs un maldinātājs Kaspars Pudniks ar kolēģiem.

Re:Check lūdza lapas autoriem informācijas avotu, bet atbildi nesaņēma. Viltus ziņa no lapas uzreiz pēc tam pazuda.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas