Par kādām Putina veselības problēmām raksta mediji - insults, vēzis vai kāda nezināma slimība?

tautaruna.lv 15.marts 2022, 0:30
 
AP/Scanpix/LETA
Laiku pa laikam medijos un internetā apspriež Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējāmās veselības problēmas. Kas par to ir zināms, izpētīja medijs Doždj.

Pirmā skandalozā publikācija par putina veselību bija Pola Starobina raksts žurnālā The Atlantic 2005. gadā. Rakstā tika stāstīts par pētījumu, ko veica Brenda Konorsa, Ņūportas Jūras kara koledžas Stratēģisko pētījumu departamenta zinātniskās asistentes asistente. Konorsai bija reta specializācija - "kustību analītiķe", un viņa jau sen bija izdarījusi secinājumus par pasaules līderu veselību no viņu žestiem un sejas izteiksmēm.

Konorsa izdevumam The Atlantic stāstīja, ka, skatotiesvideo no Putina pirmās inaugurācijas, viņa pamanījusi viņa dīvaino gaitu: pēc viņas teiktā, palēninājumā var redzēt, ka prezidenta labā roka un kāja praktiski nestrādā, kas liecina par vai nu insulta sekām vai bērnības traumu, vai slimību.

Turpmākie Konorsa pētījumi tika noklusēti līdz 2015. gadam, kad USA Today pieprasīja informāciju par tiem. Žurnālisti savos materiālos norādīja, ka citos Konorsas un viņas kolēģu ziņojumos ir runa par Putina "neiroloģisko anomāliju", ko daži zinātnieki interpretē kā Aspergera sindromu un kas, viņuprāt, liedz viņam pieņemt kompetentus lēmumus. Tomēr ziņojumā teikts, ka ārsti nevarēja sniegt tiešus pierādījumus, jo tam bija jāveic smadzeņu tomogrāfija. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ASV Today publikāciju nosauca par "stulbumu, kas nav pelnījis uzmanību".

2014. gadā vairākas britu un amerikāņu publikācijas ziņoja, ka Putins slimo ar aizkuņģa dziedzera vēzi un muguras smadzeņu vēzi. Tas, kā norāda žurnāls The Week, izskaidroja pēkšņo Mihaila Hodorkovska amnestiju, kura māte bija slima ar onkoloģiju. "Nesagaidīs, viss ir kārtībā," žurnālistu vēstījumus toreiz komentēja Peskovs.

2020. gadā ārzemju presē izskanēja ziņas, ka Putinam ir Parkinsona slimība. Lielākā daļa publikāciju, tostarp Sun, Daily Mail, NY Post, citēja Valērija Solovja, vēsturnieka un bijušā MGIMO sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, vārdus. Vēsturnieks sacīja, ka ir pārbaudījis informācijas avotus, kas viņam apstiprinājuši, ka Putinam nesen veikta operācija. 2020. gada novembrī pēc Bloomberg korespondenta lūguma komentēt situāciju Dmitrijs Peskovs atbildēja: “Tās ir pilnīgas muļķības. Prezidentam viss kārtībā. [...] Lieliska veselība”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:44

Jaunākās diskusijas