Reinika ieraksts par krievvalodīgajiem iedzīvotājiem izraisa diskusiju

tautaruna.lv 5.marts 2022, 14:13
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Mūziķis Lauris Reiniks mikroblogošanas vietnē Twitter Ukrainas kara kontekstā akcentējis, ka valoda nenozīmē politisko pārliecību. Viņa paustais izraisījis diskusiju komentāros.

L. Reiniks ierakstā pauž prieku, ka Latvijas iedzīvotāji palīdz Ukrainai, taču izsaka nožēlu, ka Putina dēļ cieš daudzi krievvalodīgie, kaut patiesībā ir pret viņa realizēto politiku.

"Nedrīkst bāzt visus vienā maisā! Valoda nenozīmē politisko pārliecību!" - raksta mūziķis.

Viņš arī norāda, ka izjūt žēlumu pret "krievu zēniem", kuri esot gūstā atzīst, "ka paši nav zinājuši, kur viņus sūta un tad atskārtuši, ka iemesti elles katlā un ir spiesti šaut", atsaucoties uz internetā cirkulējošajiem video, raksta L. Reiniks.

"Negrib karu, grib mājās utt. Un es viņiem ticu," pauž mūziķis.

Ieraksts izraisījis Twitter lietotāju interesi, kuri komentāros dalās ar savu pieredzi un norāda uz krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju attieksmi, ar ko paši saskārušies.

"Valoda ne, bet rīcība un attieksme gan. Pasaule sagaida, kad celsies un visskaļāk nosodīs tieši Krievijas valsts piederīgie Krievijā un visā pasaulē, un arī visi tie, kas sevi pieskaita pie "krievu valodā runājošajiem". Katrs, kas neklusē, tiek atbalstīts pasaulē un Latvijā," pauž komentāra autore.

"Lauri, pastrādājiet lūdzu 10 gadus klientu apkalpošanā! Jūs pat nespējat iedomāties, cik daudz mutiskus mēslus esmu saņēmusi no krievvalodīgajiem Latvija. Tagad man jātic, ka Lv krievvalodīgie X stundā mani sargās? Man nav šī pārliecība. Ticu, ka valoda nav vainīga, bet attieksme," savā pieredzē dalās iedzīvotāja.

"Manuprāt, LV vairs nevajadzēja būt šai “valodas” problēmai pēc 30 neatkarības gadiem. Arī tas ir attieksmes jautājums," norāda komentāra autore.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Ministru prezidents Krišjānis Kariņš mikroblogošanas vietnē Twitter vērsies pie iedzīvotājiem ar vēstījumu Ukrainas kara kontekstā.

"Dārgie Latvijas iedzīvotāji! Šajā brīdī ir būtiski vārdos un darbos parādīt, ka esam demokrātiska valsts! Putina noziedzība pret ukraiņu tautu nav krievvalodīgo vai Krievijas miermīlīgo iedzīvotāju īstenota. Būsim vienoti pret agresiju - tikai tā mēs palīdzēsim sev un Ukrainai!" - pausts vēstījumā.

Kariņš preses konferencē pēc valdības sēdes sacīja, ka sabiedrībā ir radusies neskaidrība par to, kas notiek pasaulē, jo mūsu vienotais pretinieks ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms, kas brutāli iebrucis Ukrainā, nevis etniskie krievi. Viņš pauda, ka arī ieroči un raķetes, kas nogalina nevainīgus Ukrainas iedzīvotājus, nešķiro cilvēkus pēc tautības vai valodas, kādā persona runā mājās.

Kariņš aicināja savu patriotismu cilvēkiem izrādīt, nevis raisot iekšējus konfliktus vienam pret otru, bet gan stājoties zemessardzē un palīdzot iedzīvotājiem Ukrainā, piemēram, ziedojot vai uzņemot pie sevis bēgļus.

Premjers uzsvēra, ka sabiedrībai nevajadzētu nodarboties ar cilvēku šķirošanu, jo visi esam patrioti Latvijā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:44

Jaunākās diskusijas