Zane Daudziņa pārsteidz ar ideju, kā apkarot Covid-19

Viktorija Gabrjuna 5.novembris 2020, 11:30
 
Oksana Džadana/F64
Latviešu aktrise un runas mākslas pasniedzēja Zane Daudziņa nākusi klajā ar ideju, kā apkarot Covid-19. Viņas vēstījums vietnē Facebook izpelnījies lielu popularitāti.

Kā pauž aktrise, runas pedagogi sadarbībā ar veselības jomas ekspertiem un terminoloģijas komisiju iesaistījušies stratēģiski inovatīvu ieteikumu izstrādāšanā saistībā ar latviešu valodas lietojuma izmaiņām koronavīrusa otrā viļna izplatības apstākļos.

Nav noslēpums, ka koronavīruss izdalās gaisa pilienu veidā, bet "sīku, sīku pilieniņu izdalīšanās latviešu valodā saistīta ar atsevišķu līdzskaņu lietošanu.

Līdz ar to Daudziņa piedāvā piedāvā aizstāt daudzus līdzskaņus ar nazāli sonārajām skaņām, un piebilst, ka "patskaņi apkārtējai videi kaitējumu nedara".

"Izelpas ātrums, cilvēkam mierīgi runājot, ir 2-3 metri sekundē, taču, izrunājot latviešu valodā sekojošus vārdus - Dita, pupa, piparkūka, Perevoščikovs -, potenciāli bīstamo aerosola pilienu izsviede no mutes dobuma var sasniegt līdz pat pieciem metriem sekundē. Iedomājieties, nav tik viegli atlēkt sekundes laikā no sarunu biedra," pauž Daudziņa.

Facebook video izpelnījies lielu popularitāti, savukārt komentāros cilvēki to dēvē par "dienas prieku", un Daudziņas ideju sauc par "ģeniālu", veltot viņai uzslavu.

Jāpiebilst, ka arī iepriekš sabiedrībā zināmi cilvēki mēģinājuši "jokot" koronavīrusa tēmas sakarā. Piemēram, laikā, kad noteikti liela daļa sabiedrības vēl meklē, kur iegādāties sejas aizsargmaskas un roku dezinfekcijas līdzekļus, Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš parādījis, cik vienkārši šādu aizsargmasku var pagatavot mājās.

Āboliņa aizsarglīdzklis tapis vien no divām lietām- brillēm un caurspīdīgas plastikāta dokumentu mapes, kas uz tām uzvērta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:52

Jaunākās diskusijas