Vai vakcīnas tiek pielāgotas Covid-19 mutāciju veidiem?

tautaruna.lv 24.aprīlis 2021, 17:02
 
Reuters/Scanpix/Leta
Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" komentējis, vai vakcīnas pret Covid-19 tiek pielāgotas vīrusa mutāciju veidiem.

Kalviņš norāda, ka visas vakcīnas, kuras tiek izmantotas Eiropā, ir vērstas uz to, lai ievadītu gēnu, kas kodē "pīķa proteīnu".

"Ja šis "pīķa proteīns" tam vīrusam, pret kuru mēs gribam iemācīt imūnsistēmu cīnīties, mainās jeb mutē, tad tā atbildes reakcija vairs nav tik specifiska, tik precīza un ne tik labi šīs antivielas saistās un ne tik labi tie limfocīti atpazīst un tā tālāk, šo te vīrusu," norāda profesors.

Viņš norāda, ka zinātnieki izmaina šo gēnu, kuru jāievada, lai tas "kodē tieši tādu pīķa proteīnu, kāds ir tajā mutantā".

Jau vēstīts, ka nedēļas nogalē organizētā "dzīvā rinda" palīdzēja kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 tempus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Vakcinācijas projekta biroja (VPB) vadītāja Eva Juhņēviča.

Juhņēviča atzina, ka pēdējās trīs dienas bijušas gana intensīvas un ar labiem rādītājiem. "Latvijā pirmo poti jau saņēma vismaz 208 321 cilvēks. Rādītāji aug, "dzīvā rinda" palīdzēja mums veicināt vakcinācijas tempus," pauda VPD vadītāja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:27

Jaunākās diskusijas