VIDEO: Latvijā nepietiek saražoto dezinfekcijas līdzekļu

Viktorija Gabrjuna 17.marts 2020, 13:28
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Virsmu un roku dezinfekcijas līdzekļi šobrīd kļuvuši par ļoti pieprasītu preci. Gluži kā savulaik pēc desas, arī šobrīd, piemēram, Dobelē pēc tiem veidojas pat rindas, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".
Pašlaik tiek ražots pat 20 reižu vairāk dezinfekcijas līdzekļu, bet ar to nepietiek. Šonedēļ tos sācis ražot vēl viens uzņēmums.

Uzņēmums “Kvadro” tuvākajās dienās plāno sākt jauna, universāla dezinficējošā aerosola ražošanu. Formula ir izgudrota tepat uz vietas, tepat arī, kā saka ķīmiķi, bez maz vai kara apstākļos, tas tiek testēts. Pūšamā līdzekļa aktīvā viela - spirts.

Pēc jaunās līnijas palaišanas uzņēmums plāno strādāt divās maiņās - septiņas dienas nedēļā, cauru diennakti. Produkts jau esot pārdots vēl pirms ražošanas uzsākšanas.

Īsi pirms atvēršanas pie rūpnīcas ”Spodrība” firmas veikala veidojas cilvēku rinda. Roku un virsmas dezinfekcijas līdzekļi tiek burtiski izķerti. Pilnībā izpirktas arī antibakteriālās ziepes, kuras uzņēmums sācis ražot tieši koronavīrusa dēļ.

Dezinfekcijas līdzekļu ražošanas apjoms jau ir palielināts par 2000%. Un tik un tā tas nespēj remdēt pat vietējā tirgus pieprasījumu. Par eksportu jau nemaz nerunājot.

“Mēs varētu kapināt kapacitāti daudz vairāk, bet ir izejvielu trūkums. Tāpat tara, produktu pumpīši, iepakojums, etiķetes, tas paņem laiku. Šis resurs kļūst arvien ierobežotāks. Ļoti daudz ir arī eksporta pieprasījumi. Bet tā mūsu prioritāte viennozīmīgi ir Latvijas tirgus, un kamēr mēs nespēsim nodrošināt Latvijas tirgū, mēs eksporta iespējas pagaidām neizskatām,” saka AS “Spodrība” direktore Baiba Megre.

Klīstot baumas, kas dezinfekcijas līdzekļu ražotāju pulkam varētu piebiedroties arī paši spirta ražotāji. Bet pašlaik tas esot vēl tikai idejas līmenī.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:15

Jaunākās diskusijas