Iedzīvotāji asi diskutē: vai no mājsēdes bija jēga?

tautaruna.lv 12.novembris 2021, 7:31
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Mikroblogošanas vietnē Twitter izvērusies diskusija par to, vai no teju mēnesi ilgušās mājsēdes Latvijā bijusi kāda jēga.
Diskusiju sācis sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, pēc kura domām, no mājsēdes tās izejot, Latvija joprojām būs augstākā saslimstības līmenī nekā pagājušā gada krīzes zenītā.

"Vēl nedēļa līdz mājsēdes beigām. No tās izejot, droši vien būsim joprojām augstākā saslimstības līmenī nekā pagājušā gada krīzes zenītā. Tas tāpēc, ka šis bija lockdown light. Nedēļu vēlāk izzināsim, vai Zsv-os nebūs atkal jāievieš mājsēde," viņš raksta.

Liela daļa Twitter lietotāju pauda viedokli, ka no mājsēdes lielas jēgas nav. Par to liecinot gan citu valstu pieredze, gan pašu cilvēku novērojumi.

"Vai ja salīdzina Angliju ar Velsu un Skotiju - Anglijā ierobežojumu vispār nav, Velsā un Skotijā ir (piem. sertifikātu sistēma), bet atšķirības īpaši nav. Pārāk daudz tiek pieņemts, ka ierobežojumi strādā, nevis diskutēts, vai tiešām un cik daudz?"

"Man atkal šķiet, ka pēc mājsēdes beigām mēs varbūt būsim saslimstības līmenī, kāds bija mājsēdi uzsākot (rupji rēķinot)."

"Galvenais faktors, kas noteica ierobežojumu ieviešanu un kuram jānosaka to atcelšana, ir slimnīcu noslodze. Ar >1500 hospitalizētajiem te uzlabojumu nav."

"Pēc auto daudzuma ielās, šī mājsēde daudziem nemainīja ikdienu. Diez kāds efekts būs Pavļuta aicinājumam arī pēc 15.nov censties ierobežot kontaktus… es teiktu, ka daudzi sadzirdēs tikai “brīvība”."

Kā ziņots, no nākamās pirmdienas, 15.novembra, Latvijā tiks atcelti Covid-19 dēļ noteiktie īpaši stingrie ierobežojumi, otrdien nolēma valdība.

Ministru kabinetā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas ieviešanu pamatā paredz saglabāt tās prasības, kas bija noteiktas ar no šī gada 11.oktobra līdz 20.oktobrim, nodalot, ka visas darbības klātienē notiek zaļajā režīmā, izņemot kritiski nepieciešamos pakalpojumus, kā arī atceļot tā saucamo mājsēdi jeb komandantstundu.

Tas, ka nākamajā pirmdienā, 15.novembrī, Latvijā tiks atcelti īpaši stingrie Covid-19 ierobežojošie pasākumi, nenozīmē, ka pandēmija ir beigusies, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) teiktā pēc otrdienas Ministru kabineta sēdes.

Premjers akcentēja, ka, ja situācija pēc "lokdauna" beigām epidemioloģiskā ziņā mainītos uz slikto pusi, valdība uz to reaģētu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:35

Jaunākās diskusijas