"Es neesmu ieceļotāja, es atgriežos mājās"; iedzīvotāja sašutusi par robežsargu uzlikto sodu

tautaruna.lv 12.novembris 2021, 17:30
 
Oksana Džadana/F64
Sieviete oktobrī savā automašīnā devās pie draudzenes Igaunijā un pēc mazāk nekā 48 stundām atgriezās dzimtenē, kur viņu sagaidīja robežsargi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vidzemes puses iedzīvotāja plašākam lokam nevēlas atklāt savu seju un identitāti, tādēļ sauksim viņu par Ilzi. Sieviete neesot zinājusi, ka, atgriežoties Latvijā, jāaizpilda “covidpass” anketa, kā arī tobrīd vēl nebija vakcinējusies.

Tā nu Ilze kopskaitā tika pie soda 150 eiro apmērā. Sieviete neuzskata, ka ir ieceļotāja uz kuru attiektos prasības aizpildīt “covidpass” anketu.

Iedzīvotāja atklāj, ka robežsargi pārbaudījuši dokumentus un jautājuši par Covid testu un aizpildītu “covidpass” anketu.

"Viņi piemēroja 100 eiro naudas soda, jo nebija. Pēc tam prasīja, vai es pildīšu “covidpass”. Ja jau man uzliek sodu par pārkāpumu, kāpēc gan būtu jāpilda. Pēc tam saņēmu vēl vienu sodu 50 eiro apmērā. Es neesmu ieceļotāja, es atgriežos mājās. Man ir Latvijas pilsonība, esmu šeit dzimusi, augusi. Kāpēc man jāpilda anketas, kas paredzētas ieceļotājiem?
Sieviete norāda, ka, kamēr robežsargi rakstījuši protokolus, garām braukušas ārvalstīs reģistrētas automašīnas, kuras neviens nav apturējis," stāsta Ilze.

Vidzemniece piespriesto sodu nolēmusi pārsūdzēt un šobrīd gaida atbildi no robežsardzes.

Robežsardzes kapteinis Gunārs Puriņš norāda, ka pašreizējie noteikumi liek ikvienam, neskatoties uz dzīvesvietas adresi, aizpildīt “covidpass” anketu. Puriņš uzsver, ka uz iekšējām Eiropas savienības robežām kontrole notiek izlases kārtībā. Izteikti lielākā ieceļotāju daļa prasības ir izpildījusi.

"Ar oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likumu noteikts, ka katram ir jāzina likumi un noteikumi. Ja nezina, tas nav pamats, lai aizbildinātos. Ja aizrāda, rast iespēju aizpildīt. Cilvēku izpratnes ir dažādas, bet, ja cilvēks ir izbraucis no Latvijas un uzreiz atgriežas, viņš jau skaitās ieceļotājs," skaidro G. Puriņš.

Ieceļošanas anketu var aizpildīt dažu minūšu laikā. Nevakcinētiem ieceļotājiem nepieciešams uzrādīt arī Covid testu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:01

Jaunākās diskusijas