Linda Mūrniece: Zinu kādu, kuram ir divi derīgi sertifikāti

tautaruna.lv 12.novembris 2021, 11:30
 
F64
Uzņēmēja, bijusī ministre Linda Mūrniece mikroblgošanas vietnē Twitter dalījusies ar kādas savas paziņas pieredzi, kurš vakcinējies ārzemēs un atgriezies Latvijā.

L. Mūrniece ierakstā norāda, ka zin "kādu, kuram ir divi derīgi sertifikāti". Viņa atzīmē, ka no 1. novembra Latvijā derot arī "ārpuseiropas sertifikāti".

"Pirms tam cilvēks, netiekot galā ar NVD lietu kārtību, bija aizgājis vakcinēties arī LV, kas šķita ātrāka versija, lai dzīvotu “zaļajā režīmā”," raksta L. Mūrniece.

Vēlāk komentāros viņa kritizē arī NVD darbu, norādot, ka ar viņiem nav bijis iespējams sazināties un atbildes uz e-pastiem neesot saņemtas joprojām. "Un par to, ka no 1.11 derīgs angļu sertifikāts uzzināja kaut kur FB, ne normālā publiskā informācijā," atklāj L. Mūrniece.

Digitālā Covid-19 sertifikāta vietnē norādīts, ka ārpus Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vai valstīm, kuras nav pievienojušās vienotajai ES digitālajai vārtejai, veiktas vakcinācijas pret Covid-19 fakta reģistrāciju Latvijas Republikā E-veselībā veic, ja personai ir tiesības uz valsts apmaksātu Covid-19 vakcināciju Latvijā. Savukārt, ja persona ir saņēmusi sadarbspējīgu digitālo sertifikātu citā ES dalībvalstī vai valstī, kas ir pievienojusies vienotajai ES digitālajai vārtejai, tad vakcinācijas fakta reģistrāciju E-veselībā nav nepieciešams veikt.

Gadījumā, ja valsts, kurā veikta vakcinācija, ir pievienojusies iepriekš minētajai vārtejai, bet neizsniedz sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu, Nacionālais veselības dienests veic vakcinācijas fakta atzīšanu, pamatojoties uz saņemto iesniegumu.

Valstu saraksts, kuras ir pievienojušās vienotajai ES digitālajai vārtejai tiek publicēts Eiropas Komisijas tīmekļvietnē ŠEIT.

Jau vēstīs, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts norādījis, ka Latvija neplāno noteikt Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu.

"Latvija to neplāno darīt, vairums Eiropas Savienības valstu to nav izdarījušas. Ir izskanējis viedoklis, ka sertifikātu sistēma ir izveidota tikai uz gadu - jā, Eiropas Savienībā regula ir pieņemta uz gadu, bet tā doma, kas tekstā ir rakstīta, ka viņu var pagarināt. Visticamāk arī pagarinās. Šobrīd nav pamata uztraukties, ka sertifikāti varētu izbeigties," skaidro ministrs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas