Kādu profesiju pārstāvji dzīvo visilgāk?

tautaruna.lv 27.septembris 2021, 7:00
 
PantherMedia/Scanpix/LETA
Katru cilvēku interesē jautājums: kā nodzīvot pēc iespējas ilgāk. Protams, visi zina vienkāršās patiesībaas par veselīgu dzīvesveidu, fiziskām aktiviātēm, zemāku stresa līmeni. Tomēr esot kāda likumsakarība: dažu profesiju pārstāvji dzīvo ilgāk nekā citi, vēsta 5-tv.ru, atsucoties uz Krievijā veiktu pētījumu.

Zinātnieki, Nobela prēmijas laureāti un akadēmiķi

Šo profesiju gadījumā svarīga loma nav darbības veidam, bet gan aiciājumam. Katrs sestais Nobela prēmijas laureāts nodzīvo vairāk nekā 90 gadus. No akadēmiskās vides pārstāvjiem katrs 13 spersoli devītajā desmitgadē.

Visilgāk dzīvo zinātnieki, kuru zinātniskais darbs ir saistīts ar ekonomiku.

Radošo profesiju pārstāvji

Cilvēki, kas saistīti ar intelektuālām vai radošām darbībām, ir arī ilgdzīvotāji. Tā, piemēram, 14 no 32 arfistiem ir 90 gadu veci, un vēl divi no viņiem ir nodzīvojuši vairāk nekā vienu gadsimtu. Starp diriģentēm katra trešā svin savu 90. dzimšanas dienu, tāpat kā katra piektā vijolniece un čelliste.

Mūsu pētījums liek secināt, ka augsts intelekts un izglītība veicina dzīves ilguma palielināšanos. Cilvēki ar augstāku IQ ievēro veselīgāku dzīvesveidu. Cilvēku ar augstu izglītības līmeni mirstības līmenis ir 4 reizes zemāks nekā tiem, kuriem ir vāja izglītība. Viņu bioloģiskais vecums arī ir mazāks nekā vienaudžiem, kuri nav ieguvuši tādu pašu izglītību. Viņu smadzenes darbojas labāk, jo bez slodzes tās noveco ātrāk," skaidroja Nacionālā medicīnisko pētījumu centra onkoloģijas nodaļas vadītājs Sanktpēterburgā Vladimirs Aņisimovs.

Spiegi

Šis punkts var pārsteigt daudzus - kā tik bīstamas profesijas pārstāvji var būt ilgdz;ivotāji? Tomēr statistika liecina, ka spiegi var viegli pārvarēt simts gadu slieksni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:01

Jaunākās diskusijas