Ārsts atbild, kāpēc pirms potēšanās pret Covid-19 ir jāparakstās

tautaruna.lv 1.jūlijs 2021, 15:14
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Ģimenes ārsts, Imunizācijas valsts padomes loceklis Ainis Dzalbs kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas", atbildot uz skatītāja jautājumu, skaidro, kāpēc pirms vakcinēšanās ir jāparakstās.

Dzalbs norāda, ka to dēvē par "informēto piekrišanu", paskaidrojot, ka ar šo parakstu pacients neuzņemas nekāda veida atbildību.

"Viņš uzņemas, apliecinot ar šo parakstu, ka viņš ir informēts par to, ka viņš saņems šo vakcīnu, ka ārsts ir atbildējis uz interesējošajiem jautājumiem," skaidro ārsts.

Dzalbs piebilst, ka cilvēka paraksts ir apliecinājums, ka informācija ir saņemta.

Viņš arī atzīmē, ka ir izveidota anketa, kurā vakcīnas saņēmējam jānorāda svarīgi dati par veselības stāvokli: "Tur ir jautājumi sievietēm par grūtniecību, tur ir jautājumi par iespējamām alerģijām un šis paraksts apliecina to, ka tā sniegtā informācija ir patiesa."

Jāatzīmē, ka vakcinācijas pret Covid-19 tempam saglabājoties augstam, trešdien sapotēti 12 058 cilvēku, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada aprīļa sākumā provizoriski bija 1 887 600 iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši 31,78% iedzīvotāju, bet abas - 28,85%.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet vēlāk pakāpeniski tika atvērtas citas prioritāri vakcinējamo personu grupas. Šā gada 3.aprīlī durvis vēra speciāli izveidotie liela mēroga vakcinācijas centri, jo Latvijas rīcībā pirmo reizi bija nonācis lielāks daudzums vakcīnu. Savukārt kopš 3.maija Latvijā vakcīnu pret Covid-19, iepriekš pierakstoties, var saņemt ikviens pieaugušais, kurš to vēlas, kopš 17.maija - arī pusaudži no 16 gadu vecuma, bet no 2.jūnija - arī pusaudži vecumā no 12 līdz 15 gadiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:13

Jaunākās diskusijas