"Esmu šokēts": īpašnieks par Pētersalas ielā sagruvušo graustu

tautaruna.lv 23.marts, 14:30
 
Dmitrijs Suļžics /MN
Pirmdien, 18. martā, tika vēstīts par kritisko situāciju un notikumiem Rīgā, Pētersalas ielā, kur darba dienas izskaņā sāka brukt nolaists nams. Kā kāršu namiņš. Šādi liecinieku acu priekšā sagruva nams Rīgā, Pētersalas ielā 6. Bet jau dažas stundas vēlāk pie tā nojaukšanas ķērās pilsētas domes norīkots ekskavators, vēsta raidījums "Degpunktā".

Līdz galam tika nojauktas gan brūkošās mājas konstrukcijas, gan vēl salīdzinoši veselās daļas, lai izvairītos no turpmākiem sagrūšanas draudiem. Notiekošajos darbos noraudzījās daudzi. Gan tie, kuri dzīvo blakus, gan tie, kuri pa konkrēto ielu vēlējās doties savās vakara gaitās. Notikuma vietā atradās arī pats nama īpašnieks, kura sejā bija redzams sarūgtinājums.

Nama īpašnieks vārdā Ča, vērojot notikušo, dalījās ar savu vērtējumu.

“Man nebija pietiekami daudz naudas, lai māju sakārtotu, tāpēc es rakstīju Rīgas domei, lai lūgtu atļauju, lai varētu namu aizvērt. Bet man vajadzēja vēl nokārtot dokumentus. Tas ievilkās trīs gadu garumā,” teica Ča. “Šodien būvvalde man atsūtīja īsziņu, ka ir noticis šis. Tāpēc es ierados šeit, lai palūkotu.”

Vaicāts, kādas ir sajūtas, redzot, kā māju nojauc, sacīja, ka viņš ir šokēts par mājas sabrukšanu. “Es esmu šokēts,” viņš vairākkārt atkārtoja.

Konkrēto namu Rīgas valstspilsētas pašvaldības Īpašuma departaments kopš 2021. gada marta ir iekļāvis Rīgas graustu sarakstā. Tas tika izdarīts pēc uguns nelaimes, kura tā paša gada janvārī divsimt kvadrātmetru platībā pārņēma mājas jumtu, kā arī otro un pirmo stāvu.

Tobrīd namā dzīvoja teju divdesmit cilvēki, un četrpadsmit no tiem laikus paspēja nokļūt drošībā, bet divi vīrieši neatrada izeju cauri kāpņu telpai un lēca uz ietves. Viens cilvēks zaudēja dzīvību. Kopš tā laika dome likusi īpašniekam veikt piespiedu sakārtošanu, taču, kā uzsver Ča, darbus vajadzēja uzsākt domei. Tomēr tur valda pretējs viedoklis.

Vladimirs Ozoliņš, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors, norāda:

“Šis ir tas gadījums, kad īpašnieks nav sadarbojies, nav veicis nekādas darbības pats, lai izpildītu domes lēmumu, kas jau pieņemts 2021. gada martā. Tur bija konkrēti noteikti termiņi, kādos ir šis objekts jāsakārto tā, lai viņš neradītu pilsētai bīstamību. Jebkuram īpašniekam ir atbildība rūpēties par savu nekustamo īpašumu tā, lai tas nebūtu bīstams apkārtējiem iedzīvotājiem.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

23.marts

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:52

Jaunākās diskusijas