Atklāts, kādas šausminošas lietas šobrīd notiek pasaules bīstamākajā pilsētā

tautaruna.lv 23.marts, 4:30
 
AFP/Scanpix/Leta
Par vienu no pasaulē bīstamākajām vietām šobrīd tiek uzskatīta valsts Karību jūras reģionā - Haiti. Tieši Haiti gleznainā galvaspilsēta Portoprensa tiek dēvēta par bīstamāko pilsētu pasaulē tur šobrīd notiekošās vardarbības dēļ, vēsta "The Sun".

Portoprensa ir kļuvusi par asiņainu kara zonu. Kopš februāra beigām tur norit plaša vardarbība.

Vardarbība Haiti izcēlās, kad premjerministrs Ariels Anrī devās uz Keniju, cerot panākt ANO atbalstītu drošības spēku nosūtīšanu uz Haiti. Tobrīd bandas sāka uzbrukumus valsts institūcijām, vēloties panākt premjera gāšanu.

Bandu locekļi ielauzās galvaspilsētas cietumos, kā rezultātā no tiem izbēga tūkstošiem ieslodzīto. Kopš tā laika noziedzīgie grupējumi ir pārņēmuši kontroli pār lielu daļu galvaspilsētas.

Cenšoties gāzt valdību, bruņotie bandu locekļi galvaspilsētu ir padarījuši par īpaši bīstamu zonu.

Pilsētā cietuši ne tikai neskaitāmi daudz cilvēku, bet arī infrastruktūra. Bandu locekļi, kas šobrīd kontrolē lielu daļu pilsētas, pēdējās dienās ir radījuši pamatīgus postījumus. Ir aizdedzināta valdības ēka, nodedzināti policijas iecirkņi un neskaitāmas automašīnas.

Ik dienu pilsētā noris asiņainas kaujas starp bruņoto bandu locekļiem un policiju. Haiti policija, kurā ir tik tikko 9000 cilvēku, nav spējīga pārņemt kontroli pār pilsētu. Medijs ziņo, ka galvaspilsētas ielās "bezprecedenta" līmenī "mētājas" līķi.

Laionels Milforts, viens no galvaspilsētas morgu direktoriem, dalās ar skaudro realitāti: "Tas, ko es šodien redzu, ir bezprecedenta. [..] Ir sirdi plosoši iet apkārt un redzēt, kā suņi ēd līķus, un redzēt līķus, kas pārklāti ar palagiem."

Milforts stāsta, ka cilvēki nemitīgi zvana viņam, lai tiktu savākti līķi no ielām, taču notiekošo sadursmju dēļ viņš to nav varējis izdarīt.

Vairāk nekā 360 000 haiti iedzīvotāju, no kuriem puse ir bērni, ir nonākuši bruņoto sadrusmju epicentrā. Filips Brančets, Starptautiskās migrācijas organizācijas vadītājs Haiti, savā paziņojumā sacīja: "Cilvēki, kas dzīvo galvaspilsētā, ir ieslēgti, viņiem nav kur iet. Galvaspilsētu ieskauj bruņoti grupējumi un briesmas. Tā ir aplenkta pilsēta."

Vairāk nekā 200 bruņotu bandu šobrīd pārvalda līdz pat 80% Haiti galvaspilsētas teritorijas.

Vairāk nekā divus gadus karojošās grupas ir plosījušas pilsētu un katru dienu pārvērtušas cīņā par izdzīvošanu. Taču jaunākais vardarbības uzliesmojums, kas sākās pirms divām nedēļām, ir piedzīvojis nepieredzētus apmērus. Renata Segura, Starptautiskās krīžu grupas direktora vietniece Latīņamerikas un Karību jūras reģionā, iepriekš sarunā ar "The Sun Online" sacīja: "Ir liela jautājuma zīme par to, kas notiks, kad katru rītu iziesiet no savas mājas." Viņa teica, ka tā ir pilsēta, kurā parastie cilvēki tiek izmantoti kā "vairogi", tiek slepkavoti, spīdzināti, viņu uzņēmumi tiek izlaupīti, viņu mājas tiek nodedzinātas. "Bērniem var trāpīt nejauša lode, kad viņi dodas uz skolu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

23.marts

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas