"Es tad arī esmu slieka"; Reiniks komentē skandolozo Brektes sienas gleznojumu

tautaruna.lv 24.augusts 2021, 10:30
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Reiniks sociālajos tīklos veltījis ierakstu asas diskusijas raisījušajam mākslinieka Kristiana Brektes murālim uz sākumskolas sienas Rīgā.

Kā zināms, Rīgas pilsētvidē uz sākumskolas sienas esošais murālis samulsinājis audzēkņu vecākus un raisījis asas diskusijas sabiedrībā. Pāri sienas gleznojumam izvietots Skulmes citāts: “Mēs visi esam sliekas, kurām jāirdina zeme”.

"Šodien filmēšanā uzzināju par jauno FB trendu "Es esmu slieka". Nu nopietni? Es tad arī esmu slieka, ja atrodas cilvēki, kurus satrauc un miegu traucē sienu māksla. Dārgie, dārza darbi, bērni uz skolu jāgatavo, kas nu kuram, bet protestēt pret mākslu. Nu lūdzu," mikroblogošanas vietnē Twitter raksta Reiniks.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Akas ielā 10, ir izveidots murālis ”Veltījums Džemmai Skulmei”, kuru organizē fonds ”Mākslai vajag telpu”. Murāļa skici radījis mākslinieks Kristians Brekte.

Par gleznojumu sašutumu pauduši vairāki skolēnu vecāki, kuri uzskata, ka ir pārkāpts Bērnu tiesību aizsardzības likums. Vecāki ir gatavi vērsties Tiesībsarga birojā un pat paši sienu aizkrāsot, ja to neizdarīs projekta autori, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Skaidrojumu par mākslas darba ideju un tēliem sniedz pats mākslinieks Kristians Brekte, kurš norāda, ka attēlojis nevis ko perversu, bet gan četras dievietes: mīlas dievieti Afrodīti, Heketu, Nīki un seno ēģiptiešu auglības dievieti Hatoru.

Fonda ”Mākslai vajag telpu” vadītāja neko mulsinošu vai skolai nepiederīgu nesaskata. Mākslas darbs veicinot iecietību pret dažādību un tēli atgādinot laumiņas.

Arī kultūras projektu finansēšanas konkursa komisijas pārstāvjiem iebildumu pret zīmējumu neesot un neko nepiedienīgu tajā nesaskata.

Rīgas 40. vidusskolas vadību gan neviens neesot informējis par topošo mākslas darbu uz mācību iestādes ārsienas un pirms projektu realizēt, nav lūgts ne saskaņojums, ne konsultācija, raidījumam "Bez Tabu" atzīst skolas direktore. Arī viņai murālis uz sienas bijis pārsteigums. Vecāku viedokļi gan daloties. Saskaņojums ar mācību iestādes vadību neesot bijis nepieciešams, jo izglītības iestāde ir ēkas lietotāja, nevis īpašniece. Ēka ir Rīgas pašvaldības īpašums.

Projekts saskaņots ar Rīgas domes departamentiem, arī Rīgas pilsētas būvvalde savdabīgajam gleznojumam uz sākumskolas mūra devusi zaļo gaismu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:16

Jaunākās diskusijas