Elizabetes II vīrs nekad nekļūs par karali

tautaruna.lv 19.februāris 2021, 21:10
 
AFP/Scanpix/Leta
Liebritānijas karlienes Elizabetes II stiprais atbalsts jau 70 gadus ir viņas vīrs princis Filips. Medijs "Daily star" atklāj pārsteidzošus faktus, kāpēc Filips nekad nekļūs par karali.

Lai kļūtu par Edinburgas hercogu, Filipam nācās atteikties no sava Grieķijas un Dānijas prinča titula. Pašreiz princim Filipam piemīt Merionetes grāfa un Grinvičas barona tituli.

Tomēr, kāpēc viņš nekļuva par Liebritānijas karali? Princis Filips netiek uzskatīts par karali karalisko noteikumu dēļ.

Karaliskie noteikumi paredz, ja valdošās monarhijas vadītāja ir sieviete, tad viņas vīru nevar saukt par karali. Ja princis Filips kļūtu par karali, tad viņš "stāvētu" augstāk par karalieni.

Tādējādi viņš tiek dēvēts par Lielbritānijas konsortu jeb oficiāli nekronētu līdzvaldītāju, lai gan oficiāli Filips nav pieņēmis šādu titulu.

Elizabete II 1957. gada 22. februāri nāca klajā ar paziņojumu, kurā priecīgi pavēstīja, ka Edinburgas hercogs tur turpmāk būs pazīstams kā Viņa karaliskā augstība - princis Filips, Edinburgas hercogs.

Šāds noteikums neattiecas uz karaliskajām sievām. Ja Lielbritāniju vada monarhs, vīrietis, tad viņa sievai tiek piešķirts karalienes tituls.

Elizabetes māte kļuva par karalienes konsortu, kad viņas vīrs Džordžs VI kļuva par karali.

Visticamākais, ka Kembridžas hercogiene Keita Midltone būs karaliene Katrīna, kad Viljams kļūs par karali.

Tomēr karaļnams iepriekš ir nācis klajā ar paziņojumu, ka brīdi, kad princis Čārlzs kļūs par karali, viņa sieva Kamilla kļūs par Viņas karalisko augstību Princeses konsrotu.

Interesanti, ka princim Filipam apprecoties ar karlieni Elizabeti II, viņa uzvārdu nevarēja dot kopīgajiem bērniem.

"Es esmu vienīgais vīrietis valstī, kuram nav atļauts dot savu vārdu saviem bērniem," reiz sacīja princis Filips.

Pirms karaliskais pāris apprecējās, Filps bija Šlēsvigas-Holšteinas-Sonderburgas-Glukksburgas nama Grieķijas un Dānijas princis.

Vēlāk viņš pieņēma vecvecāku vārdu Mauntbatens.

Princis cerēja, ka piedzimstot bērniem viņi varēs pieņemt viņa uzvārdu. Toreizējais premjerministrs Vinstons Čērčils tam nepiekrita. Viņš vēlējās, lai viņi turpmāk izmantotu Vindzoras vārdu, kas bija oficiālais karaliskās ģimenes uzvārds.

Karalienes vecmāmiņa karaliene Marija uzskatīja tāpat, ka viņu uzvārdam vajadzētu būt prioritātei, un tas izraisīja asus strīdus, kas tika apspriesti pat Parlamentā.

Galu galā karaliene pieņēma lēmumu un izvēlējās izmantot uzvārdu Vindzora.

Vēlāk tika panākts kompromiss, 1960. gada 8. februārī karaliene paziņoja, ka ir pieņēmusi vārdu Mauntbatens-Vindzora.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas