Sinoptiķi brīdina par trešdienas laikapstākļiem

tautaruna.lv 25.maijs 2021, 11:15
 
Gints Ivuškāns/F64
Vēl viena plaša un intensīva nokrišņu zona šķērsos Latviju, ziņo Latvijas vide, ģeoloģijas un metereoloģijas centrs.

Kā norāda sinopiķi, virs Ziemeļjūras jau šobrīd atrodas ciklona centrs, kas lēnām virzīsies uz Dāniju. Tuvākajā diennaktī laika apstākļus Latvijā noteiks šī ciklona austrumu mala. Tomēr sagaidāms, ka ar šo ciklonu saistītā zema spiediena ieplaka rīt virs Latvijas un Igaunijas veidosies pat jauns neliels, bet aktīvs ciklons. Tas veicinās gan plašas mākoņu zonas, gan intensīvu nokrišņu veidošanos mūsu reģionā.


Jau šodien pēcpusdienā no dienvidrietumiem Latviju sasniegs nokrišņu zona, kas līdz vakaram, pakāpeniski virzoties pāri Latvijai, lietu nesīs teritorijas lielākajā daļā. Lietus mākoņi Latviju turpinās šķērsot gan naktī uz trešdienu, gan arī trešdien dienā, nesot ilgstošu, brīžiem intensīvu lietu. Atsevišķos rajonos jau naktī, bet jo sevišķi rīt dienā sagaidāms arī pērkona negaiss, norāda sinoptiķi.

Aktuālie prognožu dati liecina, ka kopumā vislielākais nokrišņu daudzums gaidāms valsts austrumu daļā - Zemgales austrumu rajonos, kā arī Vidzemē. Diennakts laikā kopējais nokrišņu daudzums vietām valsts austrumu daļā varētu sasniegt pat 30-40 mm. Visintensīvāk līs trešdien no rīta, kā arī dienas pirmajā pusē.

Tā kā zeme jau ir mitra, zemāko vietu applūšana var sākties ar mazāku nokrišņu daudzumu nekā parasti. Sagaidāms, ka ūdens līmenis valsts centrālo un austrumu rajonu upēs turpinās paaugstināties, vietām pakāpjoties gandrīz par metru. Jāņem vērā, ka laika apstākļi var būtiski traucēt āra aktivitātēm. Braukšanas apstākļus uz ceļa apgrūtinās pasliktināta redzamība un akvaplanēšana.

Līdz trešdienas vakaram plašā lietus mākoņu zona Latviju būs pametusi, tomēr no dienvidrietumiem pāri Latvijai vēl turpinās virzīties gubu-lietus mākoņi, kas nesīs īslaicīga rakstura lietu, dažubrīd arī ar pērkona negaisu gan ceturtdien, gan arī piektdien. Rīt dienā līdz ar nokrišņiem pūtīs arī brāzmains vējš. Anticiklona ietekme virs Latvijas pastiprināsies nedēļas nogalē, kad lietus mitēsies un dienas būs saulainākas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas