Suņa saimnieks: Mīlulis izmeta līkumu pa rapšu lauku un tagad cīnās par dzīvību

tautaruna.lv 25.maijs 2021, 17:28
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Daudzviet Latvijā sācis ziedēt ziemas rapsis, kas parasti vilina iedzīvotājus fotografēties uz spilgti dzeltenā fona. Izrādās, ka šādas izklaides var beigties arī bēdīgi.

Rapšu ziedēšanas laikā lauki tiek migloti pret kaitēkļiem. Bitenieki jau sen cīnās pret rapšu audzētājiem, jo miglošanas dēļ iet bojā bites. Arī suņu īpašnieki tiek brīdināti par četrkājaino draugu drošību - nelaidiet suņus skriet pa rapšu laukiem!

"Ja Tev ir suns, nelaid tuvumā labības laukiem. Tako tika ārā un izmeta līkumu pa rapsi.

Cīnāmies, bet izskatās, ka būs jāpieņem grūtais lēmums. Atteicās nieres.

Analīzes un ārsts apstiprina - saindēšanās ar ķīmiju, ko miglo uz labības. Tā gadoties bieži. Graudi ir mūsu nākotne," skumji secina Tako īpašnieks Edijs.

Citi Twitter lietotāji pauž sašutumu par šiem "indīgajiem laukiem", kā arī norāda, ka ciest var ne tikai dzīvnieki, bet arī cilvēki. Kāda sieviete aicina neiet rapšu laukos fotosesijas dēļ, jo guvusi izsitumus uz kājām.

"Jūtu līdzi. Mūsējam pirms 3 gadiem bija tas pats, bet kaut kā izkārpījās. Viņš pat neskrēja iekšā nomiglotajā laukā, pietika viena ar paskraidīšanu pa grāvja otru pusi. Pretīga ķīmija," ar pieredzi dalās vēl kāds suņa īpašnieks.

Cilvēki aicina vīrietim ziņots par notikušo Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) un Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).

"Man senčiem jau 2 gadus ~90% bišu dravas pa kāju - ir pieredzē balstītas aizdomas, ka dēļ fakinā rapša, kuru miglo sasniedzamu kilometru attālumā. Šo gan vēl var risināt ar pareizām zālēm un verga darbu. Sunim, diemžēl, nieres neataudzēsi," izsakās komentētās Mairis.

Diskusijā iesaistījusies arī nevalstiska lauksaimnieku organizācija Zemnieku Saeima, kas norāda, ka atļautie līdzekļi, kas domāti pret kaitēkļiem, zīdītājiem ir nekaitīgi: "Vai atceraties, pa kuriem laukiem notika pastaiga? Vai ir zināms kāda aktīvā viela atrasta analīzēs? ES reģistrētie līdzekļi ir zīdītājiem nekaitīgi, taču šis noteikti ir jāizvērtē Valsts augu aizsardzības dienestam, lai noskaidrotu, vai nav noticis pārkāpums."

Sniedzot komentāru portālam nra.lv, Zemnieku Saeima norāda, ka suņa īpašnieks nav sazinājies ar atbildīgajiem dienestiem, kā arī atsakoties sniegt sīkāku informāciju par notikušo: "Uz šo ziņu ir publiski reaģējuši gan VAAD, gan PVD, taču Edijs Majors atsakās sniegt informāciju par platībām, kurās suns pastaigājies, analīzēs konstatēto, kā rezultātā VAAD un PVD nevar izmeklēt šo gadījumu.

Lai noskaidrotu iemeslus Tako veselības problēmām aicinājām Ediju Majoru sadarboties ar valsts iestādēm, un sniegt informāciju, lai VAAD var noskaidrot ar ko ir tikuši apstrādāti lauki, savukār PVD - kas ir nieru nefunkcionēšanas iemesls. Ja iemesls ir platību smidzināšana, tad pārkāpējs ir bargi jāsoda, taču ja iemesls nav saistīts ar lauksaimniecību, šī, diemžēl, ir kārtējā zemniekus nomelnojošā ziņa."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:45

Jaunākās diskusijas