Kādas Covid-19 vakcīnas gaida apstiprināšanu Eiropā? Skaidro speciāliste

tautaruna.lv 31.marts 2021, 15:13
 
imago images/Karina Hessland/Scanpix
Zāļu valsts aģentūras un Eiropas zāļu aģentūras pārstāve Zane Neikena kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" atklājusi, kādas Covid-19 vakcīnas gaida apstiprināšanu Eiropā.

Neikena norāda, ka šobrīd rindā gaida vakcīna, kas līdzinās "Moderna" vakcīnai, kā arī Krievijā radītā vakcīna "Sputnik V", kas līdzinoties "AstraZeneca" vakcīnai.

Runājot par "Sputnik V" parādīšanos Eiropā, Neikena norāda, ka šobrīd notiek tās vērtēšana Eiropas Zāļu aģentūrā un precīzu datumu, kad paziņos lēmumu nevar noteikt.

"Šo vakcīnu vērtēs tieši tādā pašā kārtībā, kā pārējās un līdz ar to ir gaidāmas ziņas no Eiropas Zāļu aģentūras par šīs vakcīnas reģistrācijas procesu. Arī šī vakcīna tiek reģistrēta centralizētā procedūrā un par to atbild Eiropas Zāļu aģentūra," par "Sputnik V" vakcīnu saka speciāliste.

Neikena norāda, ka Eiropā vakcīnu izvērtēšanas process ir ilgāks, jo normatīvajos aktos un vadlīnijās ir konkrētas prasības, kādām jāatbilst vakcīnai, kā arī tās aptiprināšanas fāzes. "Šis process ir ļoti rūpīgs un uzmanība ļoti tiek pievērsta visiem faktoriem, līdz ar to visām vakcīnām ir jāiziet šīs fāzes," norāda Neikena.

Jau ziņots, ka šonedēļ bija plānots saņemt divas piegādes, no kurām viena - "Moderna" vakcīnas piegāde 25 200 devu apmērā - saņemta jau otrdien, lai gan iepriekš tika plānots šo piegādi saņemt vien svētdien. Arī šo "AstraZeneca" piegādi sākotnēji bija plānots saņemt piektdien, 2.aprīlī.

Šonedēļ Latvija saņēmusi kopumā 67 576 vakcīnas pret Covid-19 devas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:34

Jaunākās diskusijas