Latvieši Jaunzēlandē atklāj, kā valsts pievarēja cīņu ar Covid-19 pandēmiju

tautaruna.lv 21.februāris 2021, 12:43
 
Ilustratīvs attēls / EPA/Scanpix/LETA
Kamēr Latvijā valda barga ziema un termometra stabiņš ir noslīdējis pat līdz -20 grādiem, tikmēr Jaunzēlandē cilvēki bauda vasaras karstumu un par Covid-19 pandēmiju vairs nedomā, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Eksotiskā Jaunzēlande, ko latvieši iecienījuši gan kā atvaļinājuma galamērķim, gan alpīnismam, kopš pērnā gada marta ieceļošanai ir slēgta. Saslimšanas gadījumi Jaunzēlandē gandrīz vairs neesot, vien retais, tomēr pavisam noteikti - atslābt nevar! Tā teikt, visi sadevās rokās un kopīgi pārvarēja grūto situāciju. Šobrīd ikdienas dzīve ir gandrīz atpakaļ vecajās sliedēs, divas reizes pēc kārtas ir izturēts stingrs karantīnas režīms.

"Līdz ko iestājās pilnīga mājsēde, neviens nedrīkstēja iziet ārpus mājas. Tika atļauts pārvietoties tikai viena kilometra rādiusā. Policijas patruļas nepārtraukti pārbaudīja, kāda ir situācija ielās. Laukā bija tik nereāls klusums, mašīnas vispār nepārvietojās, tas bija fenomenāli. Vienā no interneta lapām lasīju, ka Jaunzēlande tika uzskatīta par koncentrācijas nometni, tomēr, manuprāt, tādēļ arī panācām labo rezultātu," stāsta latviete Gita.

Valstī kopā ir nedaudz vairāk kā divi tūkstoši saslimšanas gadījumi. Tas, pateicoties stingrajiem noteikumiem, gluži kā cietumā. Tieši jaunā un allaž pozitīvā premjerministre Džasinda Ārderna neļāva iedzīvotājiem krist panikā, viņa nenogurstoši atgādināja situācijas nopietnību.

Valdība bija izstrādājusi konkrētu plānu, kā rīkoties. Situācijas nopietnība tika sadalīta četros līmeņos - ceturtais līmenis nozīmēja krīzes stāvokli, kad nedrīkstēja pamest savas mājas. Līmenis varēja mainīties jebkurā brīdī, iepriekš nevienu nesagatavojot.

Visi iedzīvotāji nepārtraukti tika informēti, telefonos saņemot brīdinājuma ziņu. Lai kontrolētu saslimšanas gadījumus, tika ieviesta stingra kontaktpersonu izsekošanas un izolēšanas sistēma, kā arī konkrēti ierobežojumi attiecībā uz pulcēšanos un robežkontroli. Valsts robežu slēdza, jau sasniedzot tikai 100 saslimšanas gadījumus.

Gitai vaicājot, kādi šobrīd ir ierobežojumi Jaunzēlandē, viņa nosmej, - kas ir pandēmija? Arī latviete Ivanda sarunas laikā malko kafiju kafejnīcas terasē, un, izstāstot viņai situāciju Latvijā, sieviete ir pagalam pārsteigta. Šobrīd Jaunzēlandē drošības noteikumu gandrīz vairs nav, maskas esot jāvelk tikai sabiedriskajā transportā (arī lidmašīnā).

"Mēs visi saņēmāmies un kopā to izdarījām! Es atceros, cik īpaša bija tā diena, kad varēja kopā ar draugiem iedzert kafiju kafejnīcā. Sākumā jau bija neveikla tā tikšanās, jo prātā doma, ka jāievēro distance, bet beidzot varējām cieši viens otru apskaut. Mēs varam cīnīties kopā vai cīnīties atsevišķi. Karu neuzvarēs, ja divi iet cīnīties un trīs skrien atpakaļ," pauda Ivanda.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:28

Jaunākās diskusijas