Atklāts, ka Covid-19 simptomi atšķiras atkarībā no vecuma

tautaruna.lv 21.februāris 2021, 14:49
 
AFP/Scanpix/LETA
Zinātnieki no Anglijas veica plaša mēroga pētījumu un atklāja jaunus koronavīrusa simptomus, kas dažādā mērā izpaužas dažāda vecuma cilvēkiem. Pētījuma rezultāti tika publicēti Londonas Impērijas koledžas vietnē.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā miljons cilvēku Anglijā.

Zinātnieki eksperimentiem vāca paraigus no 2020. gada jūnija līdz 2021. gada janvārim.

Saskaņā ar REACT pētījumu visbiežāk koronavīrusa simptomi bija drebuļi, apetītes zudums, galvassāpes un muskuļu sāpes.

Šo simptomu klātbūtne atsevišķi vai kombinācijā ar klasiskajiem simptomiem liecināja par koronavīrusa klātbūtni cilvēka ķermenī. Jo vairāk simptomu bija atsevišķi, jo lielāka iespēja, ka viņiem būs pozitīvs COVID-19 tests.

Pētījums arī atklāja, ka simptomi dažāda vecuma pacientiem var būt ļoti atšķirīgi. Piemēram, drebuļi bija gandrīz visiem inficētiem cilvēkiem, galvassāpes biežāk bērniem un pusaudžiem (no 5 līdz 17 gadiem), visbiežāk apetītes zudums tika reģistrēts vecuma grupā no 18 līdz 54 gadiem un cilvēkiem pēc 55 gadiem. Muskuļu sāpes COVID-19 laikā bija tikai pieaugušajiem (no 18 līdz 54 gadiem). Bērniem no 5 līdz 17 gadu vecumam koronavīrusu biežāk pavadīja drudzis un pastāvīgs klepus.

Tagad Anglijā, pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, ierosina veikt koronavīrusa testu, ja ir vismaz viens no 4 klasiskajiem simptomiem: garšas zudums, ožas zudums, drudzis, klepus.

"Šie jaunie atklājumi liecina, ka daudzi cilvēki ar COVID-19 netiks pārbaudīti un tāpēc paši neizolēsies, jo viņu simptomi neatbilst tiem, kas tiek izmantoti pašreizējās veselības pamatnostādnēs inficēto cilvēku identificēšanai. Mēs saprotam, ka ir nepieciešami skaidri testēšanas kritēriji, un lielāka un precīzāka skaita simptomu iekļaušana.. Es ceru, ka mūsu detalizētie rezultāti par simptomiem palīdzēs atklāt vairāk inficēšanās gadījumu,” sacīja pētījuma vadītājs profesors Pols Eljots.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:54

Jaunākās diskusijas