Covid-19: medmāsa no Latgales nesteidz vakcinēties

tautaruna.lv 1.februāris 2021, 7:00
 
Kaspars Krafts/F64
Vakcinācijas pret Covid-19 skeptiķu vidū ir arī ilggadēja Daugavpils slimnīcas medicīnas māsa Janīna Nikitina, vēstīts Latvijas Radio raidījumā "Atvērtie faili".

Janīna Ņikitina medicīnā strādā jau 52 gadus. Viņa ir Daugavpils slimnīcas Plaušu slimību un tuberkulozes centra galvenā medicīnas māsa un arī radiologa asistente. Savulaik nominēta par Daugavpils Gada cilvēku kategorijā “Veselības aizsardzība un sociālā aprūpe”. Medmāsai ir arī citi tituli un pacientu atzinība. Kādā rakstā Daugavpils novada portālā medicīnu viņa sauc par savu misiju. Janīna Ņikitina ir arī Covid-19 vakcīnas skeptiķe.

“Kad sāka to vakcīnu izdomāt, es skaidri zināju, ka es pirmajās rindās nevakcinēšos viennozīmīgi. Cik ilgi tā ir jāražo, jāpēta, pa 52 gadiem es to visu esmu izpētījusi un pa plauktiem salikusi. Es neesmu no tiem: hop, vakcīna ir, vajag to izmēģināt. Nē! Es 100 reizes izdomāju un tad vienu reizi kaut ko izdaru,” telefonsarunā sacīja Janīna Ņikitina.

Janvāra sākumā Latvijas Radio Latgales studijas kolēģiem medmāsa stāstīja, ka paļaujas uz sava organisma izturību un imunitāti, ka tas pasargās no slimības. Sazvanoties pēc nedēļas, viņa atrodas mājās ar diagnozi “Covid-19 pozitīva”. Domā, ka inficējusies darbā: “Mēs pacientiem rentgenu taisām, gan ambulatoriem, gan stacionāra pacientiem, kas slimo ar Covid-19. Jā, mēs bijām kostīmos visu laiku, bet kaut kur kaut kas ir izgājis greizi. Tas jau bija gaidāms. Nevar jau katru dienu kontaktēties ar tik daudz slimajiem pacientiem. Grūti elpot, citreiz gribas novilkt to masku, kaut cik paelpot to gaisu.”

70 gadus vecā medmāsa cer, ka slimība paies viegli. Pirmā nedēļa tāda bijusi. Slimība, kas Latvijā paņēmusi vairāk nekā 1000 cilvēku dzīvību, Ņikitinai noris ar viegliem saaukstēšanās simptomiem. Viņa saka - ir stipra kā rutks, bez blakus saslimšanām. Nesmēķē, nelieto alkoholu, nav liekā svara. Rūdās ar aukstu ūdeni.

Ņikitina nav kategoriska vakcīnu noliedzēja. Savulaik regulāri potējusies. Kad senāk devusies ogot un sēņot, tad potējusies pret ērču encefalītu. ''Nekādu blakusparādību nebija, es to normāli [panesu]. Es esmu arī pret difteriju potēta, arī normāli. Vienīgais pret gripu, vienreiz es mēģināju potēties, bet sanāca ne visai,” atklāja medmāsa. Tad, pirms desmit gadiem, bijušas komplikācijas.

Lai gan rūdītais organisms no inficēšanās ar jauno koronavīrusu nav pasargājis, medmāsa arī tagad domā, ka vakcinēties nesteigsies.

“To nevar tā uzreiz pateikt: jā, es potēšos! Tas nav kartupelis, ko var apēst un nekāda problēma neradīsies, jo mēs labi zinām, kas tas tāds ir. Pirmkārt, 90 dienas laikam nevarēs vakcinēties pēc slimības. Nu, laiks rādīs, tagad grūti teikt. Tagad daudz visādu rakstu, vienam slikti palika, otram slikti palika. Tas ir kaut kas vēl līdz galam neizpētīts diemžēl. Tā ka uzreiz nevar pateikt, vajag apskatīties apkārt, izdomāt nopietni tādu lietu. Es domāju, ka pagaidām man būs dabiskā imunitāte. Tālāk laiks rādīs, ko darīt tālāk,” pauda Ņikitina.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:15

Jaunākās diskusijas