Vinķele komentē, vai Covid-19 vakcīnas ir drošas

tautaruna.lv 15.decembris 2020, 7:00
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Veselības ministre Ilze Viņķele skaidrojusi, vai vakcīnas pret Covid-19 būs obligātas.

TV Rīga 24 kanāla raidījumā "Uz līnijas" Viņķele skaidro, ka pašlaik neesot plāna par obligātām vakcīnām. Viņa atzīmē, ka, līdzīgi kā ar citām vakcīnām, kuras ir obligātas ceļojot uz eksotiskām valstīm, atsevišķas valstis var noteikt arī Covid-19 kā obligātu vakcīnu un tad, dodoties uz šādu valsti, vakcinācija būs obligāta.

Veselības ministre norāda, ka noteiktām profesiju grupām ir prasība vakcinēties. Šobrīd par prioritāru grupu ir noteikti mediķi, taču ministre norāda, ka tā ir prasība, nevis noteikta obligāta vakcinēšanās.

"Šī ir jauna vakcīna, kas ir izstrādāta ļoti ātros tempos, salīdzinot ar to, kāda ir pieredze pasaulē. Bet jāuzsver, ka tas nenozīmē, ka tā ir mazāk droša. Kādēļ šo vakcīnu varēja izstrādāt tik ātri? Tādēļ, ka izpētes un ražošanas darbi notiek pandēmijas vidū un cilvēki, kuri slimo ar šo slimību, ir plaši pieejami. Citas vakcīnas nav izstrādātas tādos apstākļos, līdz ar to tur arī to pārbaudi jāveic ilgāk un tos slimniekus jāmeklē, atlases darbs bija sarežģītāks," skaidro Viņķele.

Viņa piebilst, ka, ja vakcīna tiek reģistrēta Eiropas Zāļu aģentūrā, tad tā ir garantija, ka šis farmaceitiskais produkts ir drošs. Viņķele gan atzīmē, ka var būt blaknes, taču tādas var būt no jebkurām zālēm nelielam procentam cilvēku.

Jau vēstīts, ka Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens atklāja, ka no pirmajām 12 000 "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas devu, kas ļaus vakcinēt 6000 personu, lielākā daļa aizies Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai, kas saņemtu 3240 vakcīnas devas 1620 cilvēku vakcinēšanai, un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, kam piešķirs 3000 devas 1500 cilvēku vakcinācijai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:37

Jaunākās diskusijas