Ģimenei Grobiņā, kuras mājvietu aprija liesmas, piešķirts divistabu dzīvoklis

tautaruna.lv 19.decembris 2018, 12:37
 
Foto: Andris Gertsons/ekrānšāviņš
Ugunsnelaime pagājušās nedēļas piektdienā, 14. decembrī, piemeklēja zemnieku saimniecību "Kubili" Grobiņas novada Gaviezes pagastā, nopostot vienstāvu dzīvojamo māju un bez pajumtes atstājot Kazbuķu ģimeni. Pilsētas Sociālais dienests ģimenei piešķīris divistabu dzīvokli, bet labdarības organizācija "Tabitas sirds" sagādājusi gultas veļu un rotaļlietas sešus gadus vecajam bērnam, ziņo portāls liepajniekiem.lv

Grobiņas novada domes pārstāve Kristīne Pastore apliecināja, ka otrdien, 18. decembrī, Sociālais dienests nelaimē nonākušajai ģimenei atradis jaunu mājvietu - divistabu dzīvokli Iļģos.

Savukārt laikrakstam "Kurzemes Vārds" nodegušās zemnieku saimniecības īpašnieks Vilmārs Kazbuķis stāstīja, ka mājā kopā dzīvojuši seši cilvēki. "Es ar sievu, dēls un mazdēls, kā arī mana mamma un sievasmāte. Jāteic, ka ugunsgrēks varēja beigties daudz bēdīgāk, jo mana māte ir paralizēta, un, tikai pateicoties dēla un viņa drauga ātrai rīcībai, izdevās viņu iznest no jau degošas mājas," atzīst Kazbuķis.

Kazbuķis otrdien ilgu laiku pavadījis pie krāsmatām, kur darbojušies divi eksperti, cenšoties noskaidrot iespējamos ugunsgrēka iemeslus. Viņš norāda, ka gala slēdziens vēl nav zināms, taču speciālisti, kas veica ekspertīzi konstatējuši vairākus pārkāpumus. Apkures katls esot atradies pārāk tuvu sienai, kā arī dūmvadu apsekošanu nebija veicis sertificēts skursteņslauķis.Tas, iespējams, tagad varētu ietekmēt apdrošināšanu.

Ģimene zemnieku saimniecībā dzīvojusi teju 20 gadus un šajā laika periodā māja pamazām tikusi atjaunota. "Lielākā daļa kredītu jau bija nomaksāti, taču, redz, kā sanāca - vienā acumirklī mājas vairs nav. Tagad jādomā, ko darīt tālāk. Sākotnēji domāju, ka māju varētu atjaunot, taču esmu dzirdējis nostāstus, ka ir bijuši gadījumi, kad ugunsnelaime to pašu vietu piemeklē atkārtoti. Nevarētu teikt, ka esmu māņticīgs, bet, ja notikusi šāda nelaime, vēlreiz ko tādu piedzīvot negribas," apgalvo Kazbuķis.

Savukārt Grobiņas novada dome ir apsolījusies palīdzēt māju nojaukt. Kazbuķis norāda, ka, ja finansiālās iespējas atļaus, tad viņš laika gaitā mēģinās uzbūvēt jaunu dzīvojamo māju turpat blakus. Uztraucoties par to, ka zemnieku saimniecību varētu izlaupīt garnadži, saimniecības īpašnieks nolēmis saimniecības ēku apsildīt un kādu laiko padzīvot tur.

Vēl saimniecības īpašnieks izteicās, ka pēc ugunsgrēka ģimenei palīdzējusi ne tikai Grobiņas novada dome, bet arī radi un draugi, kuri parūpējušies, lai viņiem būtu apģērbs un citas sadzīvē nepieciešamās lietas. Tāpat palīdzību sniegusi labdarības organizācija "Tabitas sirds". Tās pārstāve Kristīne Vidzeniece pastāstīja, ka ģimenei ir sarūpēta gultas veļa, bērnam - rotaļlietas. "Ja būs nepieciešams, Kazbuķu ģimenei palīdzēsim arī turpmāk," teica Vidzeniece.

Kā zināms, ugunsgrēks zemnieku saimniecībā izcēlās nedaudz pēc pulksten 15, lai gan pirmie ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradušies desmit minūšu laikā pēc izsaukuma brīža, liesmas jau bija pārņēmušas visu jumtu un izplatījās arī iekštelpās. Par laimi, mājas iedzīvotāji paši bija paguvuši atstāt ēku, un negadījumā neviens necieta.

Grobiņas novada Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājs Andris Jefimovs sacīja: "Kad ieradāmies notikuma vietā, mājā dzīvojošie jau bija atstājuši telpas, kas patiesībā nemaz nebija tik viegli, jo viena no sievietēm bijusi paralizēta un pašas spēkiem to nav varējusi." Pēc četru stundu cīņas ar liesmām ugunsdzēsēji ugunsgrēks tika likvidēts.

Nelaimē nonākusī ģimene sākotnēji mitinājās pie saviem tuviniekiem, taču Sociālais dienests aktīvi strādāja pie tā, lai jau tuvākajā laikā viņiem atrastu jaunu pajumti, kā arī ģimenei tika izmaksāts maksimālais pabalsts - 1423 eiro.

Blakus zemnieku saimniecībai "Kubili" dzīvojošā Irēna Stonkuviene laikrakstam "Kurzemes Vārds" izteicās, ka ugunsgrēku pamanījusi tikai tad, kad ar sirēnām un degošām bākugunīm ieradušies ugunsdzēsēji. "Par Kazbuķu ģimeni varu teikt tikai tos labākos vārdus, jo vienmēr, kad man kaut ko vajadzēja, viņi palīdzēja. Es vairs neesmu tādā vecumā, lai visus darāmos darbus varētu izdarīt. Labi, ka viņi tepat bija," ar asarām acīs teica Stonkuviene.

.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:25

Jaunākās diskusijas