Infektoloģe: Ērcei kategoriski nedrīkst pieskarties ar kailām rokām

tautaruna.lv 25.aprīlis 2023, 10:30
 
Kaspars Krafts/F64
Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle pastāstīja, ka, ja ir piesūkusies ērce, tad tai nevajadzētu pieskarties ar kailām rokām, jo ​​uz pirkstiem var būt acij neredzamas brūces, kuru dēļ baktērijas var iekļūt asinsritē, ziņo rus.lsm.lv.

“Ja cilvēkam ir piesūkusies ērce un mājās ir kāds spirtu saturošs šķidrums, kaut vai degvīns, ar to var samitrināt vati, pielikt pie ērces un nedaudz pagaidīt. Lai ērce it kā apreibst,” skaidroja Baiba Rozentāle.

Pēc tam ērci var noņemt ar pinceti. Galvenais ir neņemt to ar kailām rokām, jo ​​uz pirkstiem var būt nelielas un neredzamas brūces, caur kurām baktērijas var iekļūt asinsritē.

“Ja ērce piesūkusies pamatīgi - ar asinīm, galva ir iekšā, tad to ir grūtāk izvilkt. Var izvilkt tikai tās ķermeni. Cilvēki bieži uztraucas par to, ka galva palikusi iekšā. Tas ir svešķermenis. Jums nekur nav jāiet. Pati galva, tiekot norauta, neko neizdala, ne vīrusus, ne baktērijas. Baktērijas nāk no zarnu trakta. Tāpēc jāļauj organismam pašam atgrūst ērces galvu,” skaidroja ārste.

Kad ērce ir noņemta, ir jāuzrauga veselības stāvoklis 2-4 nedēļas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:58

Jaunākās diskusijas