Latvijas profesori atbild, vai esam sasnieguši kolektīvo imunitāti

tautaruna.lv 7.februāris 2022, 12:09
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Latvijas Biomedicīnas pētījumu centra ZP priekšsēdētājs Jānis Kloviņš un RSU infektoloģijas katedras vadītāja Ludmila Vīksna kanāla TV24 raidījumā "Nedēļa. post scriptum" atbildēja, vai Latvijā ir sasniegta kolektīvā imunitāte.
"Es drīzāk to saktu par bāzes imunitāti," saka J. Kloviņš. "Tas ir kaut kāds imunitātes līmenis, kas nenodrošina 100% aizsardzību."

Viņš atzīmē, ka kopējā imunitāte vēlam ar vakcīnām laika gaitā tiks vairāk stiprināta. "Tad tas efekts būs labvēlīgāks un vieglāk sasniegts nekā ar pārslimošanu," piebilst profesors.

J. Kloviņa sacītājam pilnībā piekrīt arī profesore Ludmila Vīksna.

"Cilvēki, kuri ir vakcinēti, vai, kuri ir iepriekš pārslimojuši, ir nesalīdzināmi labākā pozīcijā nekā tie, kas nav vakcinēti un nav slimojuši. Tas ir fakts," piebilst L. Vīksna.

Jau vēstīts, ka līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 1,053 miljoni cilvēku jeb ap 56% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 1,005 miljoni iedzīvotāju, bet vēl ap 286 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,29 miljonus jeb 68,6% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Aplūkojot pilngadību sasniegušos valsts iedzīvotājus, no tiem pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši aptuveni 64%, vakcinācijas procesu pabeiguši ir aptuveni 80%, bet revakcinējušies - ap 31%.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:01

Jaunākās diskusijas