Jauns pētījums: vai ar Covid-19 būs jāsadzīvo visu mūžu?

tautaruna.lv 6.novembris 2021, 10:42
 
Tass/Scanpix/LETA
Spānijas zinātnieki ir atklājuši, ka koronavīruss, tāpat kā gripas vīruss, reaģē uz temperatūras un mitruma izmaiņām. Pētījuma rezultāti ir publicēti žurnālā Nature Computational Science.
Balstoties uz pētījumā iegūtajiem secinājumiem, zinātnieki pauž, ka Covid-19 laika gaitā, visticamāk, kļūs par regulāru sezonālu infekciju, kas vasarā atkāpjas un aktivizējas līdz ar rudens atnākšanu.

Galvenais jautājums, kas epidemiologus interesējis jau no paša pandēmijas sākuma, ir tas, vai Covid-19 turpinās uzvesties kā sezonāla infekcija, vai arī tā būs vienlīdz aktīva jebkurā gadalaikā. Barselonas Globālās veselības institūta pētnieki mēģināja atbildēt uz šo jautājumu, digitāli pārbaudot saistību starp klimatu un Covid-19 izplatību dažādās ģeogrāfiskās vietās.

"Jautājums par to, vai Covid-19 ir sezonāla slimība, kļūst par centrālo tēmu, jo tas ir ļoti svarīgi, lai izstrādātu efektīvus pasākumus infekcijas ierobežošanai," sacīja pētījuma vadītājs Ksavjers Rodo.

Autori analizēja saistību starp SARS-CoV-2 izplatības ātrumu 162 valstīs pandēmijas sākumposmā un atklāja, ka augstāki vīrusa pārnešanas rādītāji globālā mērogā ir saistīti ar zemāku temperatūru un mitrumu. Kad paaugstinājās temperatūra un mitrums, vājinājās pandēmijas viļņi.

Pētnieki atzīmē, ka šis secinājums attiecas uz pirmo un trešo pandēmijas vini, savukārt otrā viļņa laikā, kas iekrita vasaras laikā, atklātais modelis tika "nedarbojās" visās valstīs.

"To var saistīt ar vairākiem faktoriem, tostarp jauniešu masu pulcēšanos, tūrismu un gaisa kondicionēšanu," skaidro zinātnieks Alehandro Fontāls.

Zinātnieki atzīmē, ka kopumā pētījuma rezultāti liecina, ka Covid-19 piemīt visas sezonālo infekciju, piemēram, gripas vai citu mazāk bīstamu koronavīrusu veidu, pazīmes.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:03

Jaunākās diskusijas