Nosauc populārus vitamīnus, kuru lietošana var būt bīstama

tautaruna.lv 6.novembris 2021, 9:31
 
Oksana Džadana/F64
Vitamīnu B6 un B12 uzņemšana lielās devās palielina plaušu vēža risku, raksta Express, atsaucoties uz Ohaio štata universitātes zinātnieku pētījumu.
Pētījuma laikā eksperti aptaujāja vairāk nekā 77 tūkstošus cilvēku, jautājot, cik bieži viņi lieto šos B grupas vitamīnus. Ņemta vērā arī uzņemto vielu deva un uzturs pēdējo desmit gadu laikā.

Pēc sešiem gadiem zinātnieki pārbaudīja pētījuma dalībnieku veselību, lai meklētu plaušu vēža pazīmes. Pārbaudot daudzus rādītājus, kas ietekmē vēža attīstības risku, zinātnieki paziņoja par 30 procentiem palielinātu plaušu vēža risku, kas saistīts ar vitamīnu B12 (lieto kā papildus uztura bagātinātāju), un par 40 procentiem palielinātu risku tiem, kuri lietoja B6 vitamīnu.

Pētījuma vadošais autors Teodors Braski atzīmēja, ka B6 vitamīnu parasti pārdod tabletēs pa 100 miligramiem, bet B12 500-3000 mikrogramu tabletēs, savukārt ieteicamā dienas deva pirmajam vitamīnam ir divi miligrami, bet otrajam - 2,4 mikrogrami. Tajā pašā laikā multivitamīnu kompleksos parasti ir tieši ieteicamā šo vitamīnu deva, uzsvēra Braski.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:09

Jaunākās diskusijas