Sabiedrībā pamatīgs sašutums par Rīgas maratona medaļām

tautaruna.lv 6.jūnijs 2022, 7:00
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Maija vidū Rīgas centru pat divas dienas pēc kārtas pārplūdināja lērums skrējēju, piedaloties ikgadējā ”Rimi” Rīgas maratonā. Ne tikai goda pjedestāla iekarotāji, bet arī pārējie dalībnieki katrs tika pie īpašas piemiņas medaļas. Tās vizuālais noformējums gan sacēlis sociālajā tīklā ”Facebook” pamatīgu viedokļu vētru, vēsta raidījums "Bez Tabu".
"Dēls ”Rimi” maratona sešu kilometru distancē saņēma medaļu. Par šīs medaļas izskatu uzreiz radās negatīvas emocijas. Kas varēja tik agresīvu, nāvējošu simbolu pasniegt visiem maratona dalībniekiem, arī bērniem?" pausts sociālajos tīklos.

Uzrunātie cilvēki Brīvības pieminekļa apkaimē arī saskata nindzju ieroča jeb šurikena atveidojumu.

Eļļu strīdus ugunij gan pielējis arī fakts, ka medaļas dizaina autors ir mākslinieks Kristians Brekte, kurš pērnā gada vasarā iekļuva tā dēvētā Tērbatas ielas murāļa skandālā.

"Maratonam speciāli tika veltīs apraksts. Ar fotostāstu. Tur tak viss uzrakstīts. Tas, ka mūsu sabiedrībā ir tumsoņas, kas redz tikai vienu un medaļas pareizo pusi, ir fakts," pauda Brekte.

Arī maratona galvenais atbalstītājs veikalu tīkls ”Rimi” no komentāriem atturas, aizairējot sociālajos tīklos sacelto ažiotāžu pie maratona rīkotāja.

Aigars Nords
”Rimi” Rīgas maratona galvenais organizators

Šogad, protams, maratons bija veltīts Ukrainai. Un mākslinieka Brektes galvenā ideja bija tā, ka, kad vēl, ja ne šādā gadā, kad mēs esam knapi tikuši vaļā no Covid-19 un arī apkārt notiek tas, kas notiek, kas notiek Ukrainā, lai šī medaļa būtu kā amulets cīņai pret visu to. Protams, simbolisks amulets cīņai pret to, kas notiek pašreiz pasaulē.

Nords aicina medaļā saskatīt pozitīvo aspektu, nemeklējot auksto ieroču vai nāves motīvus. Veidojot ikgadējā maratona medaļas, allaž tiekot meklēts kas unikāls, sacensību gadā ievērojams.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:05

Jaunākās diskusijas