"No sevis nolasīju 50+ ērces", kukaiņpētnieks pārsteigts par ērču daudzumu šogad

tautaruna.lv 6.jūnijs 2022, 18:30
 
Mārtiņš Zilgalvis / F64
Latvijas Nacionālā dabas muzeja kukaiņpētnieks Uģis Piterāns "Twitterī" pastāsta par sastapšanos ar neparasti daudz ērcēm.

Latvijas Nacionālā dabas muzeja kukaiņpētnieks mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalījies ar sastapšanos ar neparasti daudz ērcēm.

"Pret ērcēm man kopumā ir gana neitrāla attieksme, bet vakar iekūlos kaut kādā ērču mega valstībā. Pēc 3h pastaigas no sevis nolasīju nepārspīlējot 50+ ērces (mazās nimfas gan), kas lielākā daļa jau bija paspējušas piesūkties. Dienā kopā vairāk kā 70. Tik daudz man pirmo reizi," raksta bioologs.

Kā apgalvo pats pētnieks, mazās ērcītes (nimfas) arī pārnēsā ērču encefalītu. Bet jo ātrāk noņem, jo mazāk iespēja ko saķert. Tāpēc ir tā svarīgi pēc pastaigām dabā sevi (un citus) pārbaudīt.

Latvijas Nacionālā Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis skaidro, ka ērces ir diezgan labi pārziemojušas, tādēļ, iestājoties siltākiem laikapstākļiem, pieaug to aktivitāte. Taču ērču izplatība nav vienmērīga. Skrajos priežu mežos ērces varēs sastapt retāk, kamēr mitros lapu koku mežos, pamežos to var būt ļoti daudz. Ērces uzturas augstumā, kas ir nedaudz virs metra, lai ērti varētu pieķerties gan savvaļas, gan mājdzīvniekiem, kā arī cilvēkiem, akcentē entomologs.

Viņš iesaka padomāt par piemērotu apģērbu, dodoties uz mežu, savukārt pēc atgriešanās no meža vai dārza sevi rūpīgi apskatīt pie spoguļa, lai izvairītos no ērču piesūkšanās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:32

Jaunākās diskusijas