Vīķe-Freiberga: Prezidentam Latvijā nav nekādas teikšanas

tautaruna.lv 22.maijs 2023, 10:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Latvija ir parlamentāra, nevis prezidentāla republika, kas nozīmē, ka parlamentārā valstī Valsts prezidentam ir jābūt politiski neitrālam, viņam nav izpildvaras, Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa atgādināja, ka vairāk nekā puse prezidentu ievēlēšanas brīdī ir bijuši kādas partijas biedri.

"Viņš vai viņa nepārstāv nekādu politisko partiju. Satversme viņam nedod nekādu izpildvaru un it īpaši nelaiž viņu naudas lietām ne tuvumā," akcentēja Vīķe-Freiberga.

"Ja nu ir viens cilvēks valstī, kam nav nekādas teikšanas, cik lielas ir pedagogiem algas vai pensijas, tad tas ir Valsts prezidents. Tā ir izpildvaras privilēģija."

Taču ir divas jomas, kurās Valsts prezidentam ir varas elementi - ārlietas un drošība. Ja prezidentam šādu pilnvaru nebūtu, Latvija savulaik varēja arī nekļūt par NATO dalībvalsti.

"Valsts prezidentam būs jābūt nomodā, lai Latvija neiemieg, lai Latvijas drošības spēki neiemieg," pauda Vīķe-Freiberga.

Ņemot vērā Latvijas vēsturi un ģeogrāfisko novietojumu, Valsts prezidenta "prioritāte numur viens būs rūpēties par to, lai mūsu izpildvara un aizsardzība turētos līmenī un turētos līdzi mūsu sabiedrotajiem, un lai turpinātos mūsu sadarbība ar sabiedrotajiem," akcentēja eksprezidente.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:54

Jaunākās diskusijas